Můj kousek štěstí

Nejlepší bylinka pro ženy

Od doby křesťanství je zasvěcena Panně Marii, a to se odráželo i v jejich lidových názvech. Uplatňuje se nejen při poruchách menstruace a při výtoku, pomáhá překonat i potíže memopauzy.


Kontryhel působí svíravě a velmi rychle uzdravuje. Používá se též jako prostředek, který odvádí vodu a posilňuje srdce, při zhnisaných ranách a zanedbaných vředech. Také po vytržení zubů zahojí pravidelné vyplachování touto bylinkou ránu v průběhu jediného dne. 


Pijte kontryhel s kokoškou


Čaj z kontryhelu je všelékem všech ženských nemocí a spolu s kokoškou pastuší tobolkou pomáhá i při tříselné kýle. Pijí se čtyři šálky čaje přes den po doušcích, a to nejlépe z čerstvě natrhaných rostlin. Kromě toho je třeba masírovat příslušné místo tinkturou z pastuší tobolky.


Naši předkové používali rostlinu hojně při epilepsii. Zvenku hojí kontryhel rány, bodné i sečné, když na ně bylinku rozmělníme. Kontryhel také poslouží, když má někdo špatný spánek a často by jej měli pít lidé s cukrovkou. Spolu s pastuší tobolkou léčí chřadnutí svalů a jejich ochablost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden