Můj čas na kafíčko

Nejlepší masopusty - Česká republika

Roztoky u Prahy

Masopust v Roztokách je každoročně velkou událostí. Místní věnují stovky hodin organizaci svátku a výrobě tradičních, až tři metry vysokých masek, ve kterých se dá zpívat, pít, tančit a veselit se. Letos se akce uskuteční nově s velkým šapitó.

Stanové městečko vyroste přímo u Vltavy na louce u přívozu. Zahájení proběhne ve 12.00 v sobotu 11. února, ve 14.30 dojde na Korunovaci královny a předání masopustního práva, od 15.00 pak do ulic vykročí průvody. Večerní zábava vypukne v 18.00 v šapitó. Letos bude zejména ve znamení žesťů a dechových nástrojů. Těšte se i na polykače ohňů.

Šrámkův statek u Hradce Králové

Příjemné masopustní veselí si užijete i na Šrámkově statku v Pileticích nedaleko Hradce Králové. Návštěvníky čeká 19. února masopustní hodokvas, pravá venkovská zabijačka, řemeslný jarmark a také ochutnávky Božích milostí.

Samozřejmostí jsou rovněž Pohádky na slámě, lidové tvoření či všelijaké taškaření. Pro děti jsou připraveny tvořivé dílničky, při nichž si vyzkouší, co obnáší předení na kolovrátku, vyřezání dřevěného čuníka nebo karnevalové masky.

Program potrvá od 10.00 do 16.00 hodin. Vaší pozornosti by také neměla ujít národopisná výstavka, která se věnuje životu na vsi na počátku 20. století a vznikla jenom díky darům mnoha dobrých lidí z Hradce Králové a okolí.

Strání na jihovýchodní Moravě

Festival masopustních tradic Fašank ve Strání proběhne letos od 17. do 21. února a bude opět velkolepý. Konat se bude nejenom v centru obce Strání, ale také v Kulturním domě v Květné.

Součástí festivalu jsou vystoupení folklorních souborů či fašankové obchůzky, ale rovněž ukázky tradiční výroby skla v místních sklárnách, košt slivovice nebo videofilmy s folklorní tematikou.

Jedinečností festivalu jsou obchůzky fašančárů s tradičním tancem Pod šable. Dětem se bude určitě líbit karneval na ledě, který se bude konat 19. února na kluzišti u školy. O den později je Fašanková filmotéka.

Hustopeče u Brna

Tradiční masopust se uskuteční v sobotu 4. února od 10.00 v ulici Na Hradbách a k vidění bude bohatý doprovodný program. Zapojit se můžete do průvodu masek a získáte tak zdarma mimo jiné i originální skleničku.

Během dopoledne proběhne tradiční zabijačka a jako každý rok bude možné speciality ochutnat a také si je koupit domů. Určitě vás potěší i nejrůznější stánky s domácími pochoutkami a rukodělnými výrobky.

Před obědem se bude losovat nejlepší maska a také tombola, ve které bude možné vyhrát zajímavé ceny. Po obědě se otevřou sklepy v ulici Na Hradbách a vypukne koštovačka.

Milevské maškary na Písecku

Jednou z nejvýznamnějších tradic u nás jsou Milevské maškary. Jejich masopustní průvod je dokonce zapsán v České knize rekordů jako ten největší u nás. Probíhat budou v Milevsku od 17. do 18. února.

Masopustní průvody tu mají tradici již od roku 1862 a každoročně je k vidění několik stovek masek. Program na milevském náměstí začíná už v 9.00, od této doby je možné navštívit masopustní jarmark a také zabijačkové hody.

Nebude chybět ani doprovodný program na pódiu. Od 16.00 pak probíhá After Party ve Frollu. Po celý den je možné navštívit Muzem milevských maškar se stálou expozicí věnovanou jednomu z našich nejoriginálnějších masopustů.

Olomouc

Místní masopust přináší lidem každoročně nezapomenutelné zážitky a celou sérii živých obrazů z dějin masopustního veselí. Rozverné maškary rozčeří poklid hanácké metropole už v sobotu 19. února.

Hlavní program proběhne od 9.00 do 16.00 a jeho vrcholem bude masopustní jarmark se zabijačkovými specialitami. O zábavu se postarají pouliční umělci. Z Prahy přijede Long Vehicle Circus, což je tanečně-akrobatické divadlo na chůdách.

Podle programu budou k vidění i ledové sochy a počítá se také se sousoším protagonistů masopustu, ať už jde o koně, nebo medvěda. Letošní novinkou má být mimo jiného stylová květinová výzdoba.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden