Můj čas na kafíčko

Nejlepší pláže Evropy

Krásnou pláž dělá čisté moře, slunce, hebký písek a také okolní krajina. A dozajista i kvalitní služby. Peněženku i mobilní telefon vám mohou ukrást, ale skvělé zážitky, ty vám nikdo nikdy nevezme! Kde tedy najdete ta nejpozoruhodnější písečná místa k ideálnímu letnímu lenošení?

Portugalsko - Albufeira

Albufeiru najdete na jižním pobřeží Portugalska, je to centrum rekreační oblasti Algarve. Jezdí se sem kvůli plážím, jsou jich tu desítky různých druhů. Hned poblíž města můžeme jmenovat např. Praia de Balaia, Praia de Castelo, Praia de Maria Luisa, ale milovníci písečné samoty zabrousí ještě i dál.

">

Není problém objevit tajemná pobřežní zákoutí a malebné plážičky oddělené od okolí skalnatým ostrohem, kde budete mít o soukromí postaráno. Městečko, jehož obyvatelé svorně natírají domy na bílo, je přes den sympaticky ospalé, ale večer zdejší restaurace pozoruhodně ožijí. Mořské plody anebo klidně i žebírka vám tu ochotně připraví i o půlnoci!

6 dní se snídaní: od 12 640 Kč

Francie - Biarritz

Mondénní městská pláž se už od 19. století nachází v jižní Francii u hranic se Španělskem. Slunil se tu už císař Napoleon III. s císařovnou Evženií a město odděluje od pláží klasická promenáda.

Pláže jsou pečlivě udržované a občas přerušené půvabným skaliskem vybíhajícím do Atlantiku, jako Rocher de la Vierge, skála spojená s břehem památnou ocelovou lávkou, navrženou Gustavem Eiffelem. Vítr od oceánu osvěžuje, ale chce to slunečník! Když se zvednete z lehátka, stačí přejít promenádu a jste v dobré restauraci.

7 dní se snídaní: od 18 260 Kč

Itálie - San Teodoro

Na severovýchodním pobřeží Sardinie najdete San Teodoro, letovisko obklopené kopci a zelení, však se pobřeží říká smaragdové. Pláž La Cinta je proslulá bílým pískem, výhodou je blízké koupaliště se sladkou vodou a také mírný svah do moře. Skvělé jsou výlety lodí podél rozeklaného pobřeží, kam se jinak než po moři nedostanete.

Restaurace v San Teodoru jsou specializované na plody moře. Komu by nestačila La Cinta, může vyrazit na ostrovy Tavolara a Molara, kde jsou pláže úplně neobydlené. A to tu máme ještě sardinské vnitrozemí se stezkami v hlubokých údolích!

7 dní se snídaní: od 16 893 Kč

Řecko - Porto Katsiki

Tato pláž je jižní chloubou ostrova Lefkada v Jónském moři. Jak je v Řecku časté, jedná se o pruh bělostného písku, obklopený vysokými skalami. Sestupuje se sem od věnce taveren po dlouhém schodišti, zdarma jsou tu k dispozici lehátka se slunečníky a dá se využít zdejší výhoda, že je vždy aspoň polovina pláže skálou zastíněná.

Vstup do moře je velmi pozvolný. Přímo k pláži zajíždějí parníčky z dalších letovisek Lefkady, z Vasiliki a Nidri, a lze sem vyrazit na vypůjčeném skútru. Pěkný je odtud i výlet k jižnímu cípu ostrova (cca 4 km), kde se na útesu tyčí maják Akratas.

7 dní, polopenze: od 12 690 Kč

Chorvatsko - Zlatni rat

Česky znamená název této pláže Zlatý roh a vybíhá do moře jako špičatý mys 500 metrů z jižního pobřeží požehnaného ostrova Brač. Není náhoda, že je ve všech bedekrech. Kouzelné je, že výběžek z bílých oblázků je přesýpací, takže mění tvar.

Rekreanti najdou stín v pobřežním borovém háji, kde se nacházejí také ruiny vily z dob římského osídlení. Hned u pláže najdeme několik restaurací, barů a toalety i sprchy zdarma.

Většina hotelů se nachází v městečku Bol, které má přístav a centrum s gotickými a renesančními památkami. Od pláže je v docházkové vzdálenosti, ale funguje tu i místní doprava a půjčovna kol.

6 dní all inclusive: od 14 990 Kč

Španělsko - Costa Brava

Pobřeží španělského Katalánska nabízí to nejlepší. Romantické pláže s jemným pískem mezi skalnatými útesy, teplé Středozemní moře a zároveň i vlhčí, ne tak horké podnebí pod Pyrenejemi plus veškeré výdobytky civilizace.

Milovníci samoty vyrazí z Costa Bravy na skalnatý poloostrůvek Cap de Creus s bělostným městečkem Cadaqués, kam zajížděli proslulí umělci od Picassa po Magritta. Naproti tomu typickou rekreační oblastí je Blanes o něco jižněji směrem k Barceloně, jehož výhodou je, že se sem levně a hojně létá – přistanete a za půl hodinky se už můžete slunit na lehátku!

5 dní, polopenze: od 12 790 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden