Moje šťastná hvězda

Nejlepší recepty z ořešáku

Pokud máte ořešák ve své blízkosti, neváhejte a natrhejte si jeho mladé listy nebo oplodí. Vyrobit si z nich můžete několik zdravých a přitom lahodných pochoutek. Jednou z nich je třeba léčivý likér. Překvapí vás jeho snadná příprava. Zkuste a uvidíte.

Domácí ořechový likér

Rozdrťte 100 g čerstvého zeleného oplodí nebo listů ořešáku, přidejte 5 g rozdrcených nebo nadrobno nasekaných mandlí a zalijte 500 ml čisté pálenky. Nechte 2 až 3 dny louhovat při pokojové teplotě, občas protřepejte.

Potom přeceďte a slijte do předem vypařené skleněné láhve. Nadále uchovávejte v chladu. Užívejte každé ráno nalačno 1 malý pohárek. Likér zlepšuje trávení, léčí zahlenění střev, ale působí také jako zdravý a chutný aperitiv.

Domácí ořešákové víno

Smíchejte 2 lžíce nasekaných čerstvých ořešákových listů, 1 lžíci mladých kopřivových špiček a 1 litr kvalitního červeného vína dohromady a nechte 2 týdny na teplém místě louhovat.

Každý den protřepejte a po uplynutí doby louhování přeceďte, nalijte do čisté skleněné láhve a uskladněte v temnu. Při potížích s chudokrevností užívejte po dobu 3 týdnů každý den 1 štamprli tohoto blahodárného nápoje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden