Můj kousek štěstí

Nejošklivější komik českého filmu Karel Effa

Mezi jeho nejznámější filmy patří Limonádový Joe, Kdo chce zabít Jessii?, Pyšná princezna, nebo slavný Amadeus Miloše Formana. Největší herec malých rolí Karel Effa snil o velké roli celý život.

archiv reprofto ceska televize

Žil s pocitem nechtěného dítěte

Karel Effa se narodil 23.května 1922 jako Karel Effenberger v Praze. Neměl moc šťastné dětství. Narodil se jako nemanželské dítě a to ve 20. letech minulého století znamenalo velký hendikep. O svém dětství proto nikdy nevyprávěl rád. „Moje maminka, když přišla do jiného stavu, chtěla se mě zbavit“ svěřil se jednou kolegovi z divadla. Pravdou je, že jeho matka nebyla vdaná a nejspíše by přišla o práci. A to v době, kdy být nezaměstnaný znamenalo boj o holý život. Proto vyrůstal v Březových Horách u Příbrami, kam byl dán na vychování. Tatínka nikdy nepoznal. Do Březových Hor se také během dospívání stále vracel a i později, když přišla řeč na jeho dětství, odpovídal, že měl dvě maminky. Na své chlapecké roky vzpomínal se smutkem a nezlepšilo se to ani s příchodem dospělosti. Ani nestačil dokončit obchodní akademii a začala druhá světová válka. A ta ho zavedla na frontu do Itálie.  Divadlo začal hrát v armádě Ale byla to shodou okolností válka, která ho nakonec přivedla k divadlu. Nejprve v armádním souboru, kde měl možnost zahrát si v kabaretu. Tím se jeho láska k herectví rozhořela a již nikdy ho neopustila. Později po válce prošel řadu pražských divadelních angažmá, nejdéle zůstal v hudebním divadle v Karlíně, scéně, kterou miloval.

effa_florenc_13_30300DPI

Z milovaného divadla ho vyhodili tři roky před důchodem!

Těžkou životní ránu utrpěl, když musel z milovaného hudebního divadla odejít. Bylo to tři roky před důchodem. „Po té výpovědi jsem bohužel ani nic nefilmoval, tak jsem neměl důvod dopoledne někam jít. Celá léta jsem musel být v deset ráno na zkoušce v divadle a najednou jsem koukal do zdi,“ líčil později tu dobu. „Přiznám se, že jsem tenkrát přemýšlel i o tom nejhorším.“ Zachránila ho až nabídka z divadla Semafor, kde hrál až do své smrti.

Miloval pořádek a nesnášel improvizaci

Na jevišti potřeboval řád a přesnost a nesnášel improvizaci. Když některý kolega při představení nebo při natáčení řekl svou větu trochu jinak, než bylo ve scénáři, Effa najednou nevěděl, co odpovědět. A podobně pečlivý a úzkostný byl i ve vztahu ke svému zdraví. Nikdy nevycházel bez šály, aby se nenachladil. Neustále si měřil a sledoval svůj tep a před každým představením si sám ordinoval hodinový odpočinek.

limonadovy joe

Smrt si ho nakonec našla

V prvním filmu Karla Effy měl natočit smrt své postavy. Effa nesnášející improvizaci se proto vydal do blízkého lesa, aby unikl očím svých kolegů a tam „umírání“ své postavy zkoušel. Opakoval si přitom věty ze scénáře. „Cítil jsem, že mě někdo pozoruje“, vyprávěl později. „Otočím se a stála tam paní v zástěře, asi paní hajná,“ vyprávěl. „Volala: Táto, pojď sem, tady se někdo zbláznil! Přišel hajný a říká: Co tady blázníte? ąJá si tady zkouším umírání. My tady filmujeme. A on povídá: Smrt vám neuteče. Pojďte k nám domů na kafe a vdolky.“ Ale smrt si ho nakonec našla. Karel Effa zemřel po těžké a dlouhé nemoci 11. června 1993.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden