Právě teď je nejžhavější sezona exotického ovoce a my bychom se jí měly chopit jako správné hospodyňky a zavařovat a zavařovat. Sice jsou na trhu veškeré produkty dostupné, ale co si připravíme doma, je šité na míru našim jazýčkům.
Marmeláda ze směsi kiwi
Kiwi je sice exotické ovoce a s úspěchem se pěstuje už i u nás, ale zlatému kiwi se u nás tolik nedaří a v kombinaci se zelenými plody se dá vytvořit marmeláda naprosto výjimečné chuti.
Ingredience
600 g zeleného kiwi, 120 g zlatého kiwi, 100 ml ananasového džusu, 600 g cukru,1 lžička citronové šťávy
Postup
Kiwi oloupeme a vy krojíme zdřevnatělé konce. Ovoce rozmixujeme, dáme do hrnce, přilijeme džus, citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu. Když začne směs probublávat, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí, pak ještě vaříme cca 10 minut. Vytvoří-li se pěna na marmeládě, odstraníme ji. Ještě horkou ji naplníme sklenice, které důkladně uzavřeme. Marmeládu sterilujeme 15 minut ve vroucí vodě, jejíž teplota nesmí přesáhnout 80 °C. Necháme vychladnout a máme hotovo.
.