Můj kousek štěstí

Nejzajímavější muzea na našich zámcích

Malebné parky v barvách podzimu, romantické prostředí a nevšední podívaná

Listí zlátne, slunce ještě dokáže zahřát a do toho šmolkově modrá obloha! Ano, to je ten kouzelný podzim, který láká do parku. Přidejte k procházce i výlet do historie!

Dětenice

Nejslavnější krčma

Toužíte si vyzkoušet kouzlo rokokového plesu, sledovat vystoupení neohrožených rytířů na zámeckém kolbišti nebo zažít pravou středověkou hostinu? Ze Středověké krčmy, kde si můžete pochutnat na nevšedních lahůdkách z hodovních stolů dávných válečníků, je to jen pár kroků do Zámeckého historického pivovaru, kde zapijete hostinu pivem místní výroby.

I přespat tu lze stylově ve Středověkém hotelu. Kde tento zámek plný dobrodružství najdete? Na okraji Českého ráje. Za zhlédnutí stojí i prohlídka samotného zámku, kde uvidíte sbírku historických zbraní a loveckých trofejí.

Dětem se nejvíc zavděčíte strašidelnou prohlídkou zámku s čarodějnicí Žizeldou a velký úspěch mají také zombie.

Benátky nad Jizerou

Vrátíte se do dětství

K  tomuto městu nad údolím Jizery neodmyslitelně patří zámek s parkem a vinicí kolem. Najdete tu dvě velmi zajímavá muzea. V zámku se můžete potěšit největší sbírkou historických hraček u nás. K vidění jsou nejrůznější hračky z Evropy, Asie i Spojených států amerických.

V muzeu si přijdou na své nejen děti, ale i všichni odrostlejší, co rádi zavzpomínají na své dětství. Velkou vzácností jsou japonské hračky a sbírka 40 dětských šicích strojků. Druhou výjimečnou expozicí je Tycho Brahe a Benátky, která připomíná zdejší pobyt slavného astronoma.

Na zámku pobýval a tvořil také skladatel Bedřich Smetana. Příjemný odpočinek naleznete v přilehlé zahradě se zahradním pavilonem a kašnou.

Strážnice

Lidové nástroje a kroje

Ozdobou moravského městečka Strážnice je zámek, obklopený rozsáhlým parkem. Tento původně vodní hrad skrývá dva poklady světového významu. Jedním je rozsáhlá historická knihovna, která obsahuje 13 tisíc svazků z nichž mnohé jsou velkou historickou vzácností.

Druhou raritou, pro kterou stojí za to zámek navštívit, je muzeum lidových hudebních nástrojů. Je to jediná expozice svého druhu ve střední Evropě. Vedle těchto dvou turistických lákadel v zámku najdete i muzeum řemesel a výstavu Lidový oděv na Moravě.

Po návštěvě zámku si příjemně odpočinete v platanové aleji, kde se nacházejí dva velké amfiteátry a různá jezírka. Nedaleko zámku najdete také skanzen se spoustu zajímavých staveb.

Čechy pod Kosířem

Nejkrásnější kočáry

Zámek skrývá největší muzeum historických kočárů u nás. V současné době jich zde uvidíte přes sedmdesát, a to včetně historických saní. Mezi světové unikáty patří zlacený kočár olomouckých arcibiskupů a lovecký kočár arcivévody Karla.

Jedním z nejzajímavějších kousků sbírky je největší smuteční kočár na světě. Se soškami andělů na střeše dosahuje výšky přes čtyři metry. Novinkou na tomto málo známém zámečku je muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových.

Součástí expozice jsou i různé dekorace z jejich filmů, například školní lavice z třídy legendárního učitele Igora Hnízda z Obecné školy. V lavici se můžete vyfotit. Zámek byl oblíbeným místem slavného malíře Josefa Mánese.

Klášterec nad Ohří

Holky z porcelánu

V  tomto krušnohorském zámku s rozlehlým parkem nad řekou Ohří najdete největší muzeum porcelánu ve střední Evropě. Městečko je svou výrobou porcelánu tak slavné, že se ve zdejší porcelánce natáčel film Holky z porcelánu.

V zámku najdete nejen vzácné expozice orientálního a evropského porcelánu, ale s dětmi si můžete udělat výlet do sklepení, kde na vás čeká pohádková říše Vítězslavy Klimtové a loutek rodiny Matěje Kopeckého.

Klášterec patří mezi lázeňská západočeská městečka, v lázních Evženie si zde můžete léčit celou řadu neduhů léčivými prameny, z nichž Evženka obsahuje nejvíce minerálů, a díky své lehké radoaktivitě má rozsáhlé účinky na naše pohybové ústrojí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden