Můj kousek štěstí

Někdo si tu slast musí odpustit...

I malé mlsání může napáchat velké škody na lidském zdraví.

Tělo ke svému fungování potřebuje i cukry. Chuť na sladké je ovšem pro lidi s diabetem 2. typu nebezečná.

Pokud se snažíte hubnout, takový sladký zákusek, kterému neodoláte, vaši dietní snahu „jen“ zmaří, ale pro diabetiky 2. typu může mít horší následky.

Falešný pocit zdraví

Lidé s diabetem 2. typu často nevnímají své onemocnění jako zásadní problém a mylně se domnívají, že jsou „v podstatě zdraví“. Mnohdy však mají o své nemoci nesprávné představy a to jim pak brání dosahovat lepších výsledků při léčbě.

U cukrovky totiž obvykle chybí zásadní psychologický aspekt: pocit nemoci. Když vás bolí v krku nebo máte teplotu, půjdete k lékaři.

Zákusky bývají velkým lákadlem.

Ale při zvýšené hodnotě krevního cukru nemusíte mít příznaky vůbec žádné, a tak lehce získáte dojem, že léčba vlastně ani není potřeba. Při jejím nedodržování ale hrozí komplikace, jako například onemocnění ledvin, poruchy zraku či diabetická noha.

Zatajování u lékaře

Většina pacientů s cukrovkou 2. typu má zavedena režimová a dietetická opatření, nebo je léčena léky. Dost z nich ale dělá právě dietetické chyby a také zapomínají na pravidelné braní léků. Jistě, chybovat je lidské, a když si dopřejete dort jednou za půl roku, není to tak hrozné.

Hladinu cukru v krvi lze snadno průběžně sledovat.

Pokud jsou však tato narušení režimu častá nebo zásadní (například úplné vynechání léků, hrubé nedodržování diety), pak mohou být časem následky závažné. Někteří pacienti navíc nebývají k lékařům zcela upřímní a svá pochybení před nimi zatajují. To jim ovšem ke zlepšení nemoci nepomůže, naopak.

Fatální následky

Problémy mohou nastat až ve chvíli, kdy se následkem nedodržování léčebných opatření objeví třeba krvácení do oka nebo bolest při neuropatii. Pak už ale bývá na prevenci pozdě. Je tedy lepší docházet na kontroly k lékaři, nic nezatajovat a společně můžete nemoc zvládat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden