Moje sladké tajemství

Nemůžete spát?

Když se vám nepodaří jednou nebo dvakrát usnout, nemusíte hned panikařit. Pokud to ale trvá již několik týdnů, může to významně ovlivnit váš život. Podle odborníků se nespavost stává chorobou tehdy, když vás obtěžuje sníženou výkonností nebo změnou nálad.

Zpravidla se jedná o období dvou měsíců.

Nespoléhejte na léky

Při poruchách spánku volí lidé často jednoduché řešení v podobě hypnotik. Ty ale již po několika týdnech užívání způsobují závislost a mají také mnoho nežádoucích účinků.

Stanou se součástí vašeho usínacího rituálu a jen těžko se ze závislosti na nich vymaníte. Hypnotika totiž působí jako vypínač, který vypne určitou část mozku. Proto se dají použít při krátkodobé léčbě, ale pravou příčinu neléčí. Než se pro ně proto rozhodnete, vyzkoušejte naše rady.

Týden bez spánku

Jestli jste se dostala do situace, že už týden nemůžete pořádně usnout, upravte si prostředí, ve kterém usínáte. V ložnici by ideálně neměla být vůbec žádná technika, abyste mohla relaxovat a nic vás nerušilo.

Okna by se měla nechat zatemnit a vždy, když se chystáte do postele, tak zatáhněte žaluzie či závěsy. Před spaním byste se měla maximálně uvolnit, a to jak po tělesné, tak po fyzické stránce. Ideální je chodit spát pravidelně ve stejnou dobu. Tělo si tak vytvoří speciální podpůrný program, který navodí automaticky spánek v době, kdy je třeba.

Určitě byste neměla cvičit, ani jíst těžká jídla. Žaludek je lepší mít na noc vyprázdněný, ovšem ne zcela vyhladovělý. Není třeba připomínat, že káva, nikotin nebo alkohol před spaním jsou tabu. V případě, že nemůžete usnout a jde pouze o přechodný stav, sáhněte po bylinkách. Nejúčinnější je kozlík lékařský, chmel, zelený čaj, meduňka, levandule a mateřídouška.

Měsíc bez spánku

Zamyslete se nad svou životosprávou. Kvalita našeho života úzce souvisí s kvalitním spánkem. Co se týče jídla, jezte pravidelně 5 až 6x denně a před spaním vyzkoušejte tyto potraviny. Banány uvolňují přirozené chemikálie na uvolnění těla a pomáhají usnout.

Stejně tak jako para a vlašské ořechy, kapusta, špenát a cizrna. Pro kvalitní spánek je také nezbytný hořčík a mandle jsou jeho bohatým zdrojem. Sedativní účinky má i hlávkový sálat, který zároveň uvolňuje mozek.

Pistáciové oříšky, syrový česnek, ryby (tuňák, platýs, losos) obsahují vitamin B6, který je důležitý pro vytváření melatoninu a serotoninu – hormonů spánku. Nezapomeňte také na to, že tělo by mělo mít přes den dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden