Můj kousek štěstí

Nenechte se kousnout klíštětem!

Kromě očkování existuje několik příjemných a zároveň účinných repelentů, zajišťujících částečnou ochranu během procházky v přírodě nebo piknikování na louce.

Jsou to přípravky bez chemie, levné, snadné na přípravu, vhodné pro vás, děti nebo chlupaté čtyřnohé mazlíčky.Jaké patřily u našich babiček mezi ty nejoblíbenější? Účinný byl zejména rozmarýnový repelent. K jeho výrobě budete potřebovat 100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu, 1 lžíci vinného octa a 1 l vody.Vodu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Poté do horké vody vložte bylinky, krátce svařte, odstavte z plotny a nechte vychladnout. Během této fáze se rozmarýn dostatečně vylouhuje a uvolní potřebné aromatické látky a silice.Studený odvar přeceďte a na závěr přidejte lžíci octa. Roztok přelijte do rozstřikovače nebo lahviček a uchovávejte v lednici. Používejte podle potřeby na tělo, oblečení a klidně i na srst vašeho psa.

Zkuste olej a Alpu

Je známou věcí, že klíšťata nesnášejí olej, proto bude olejový repelent také správnou ochranou proti tomuto zvlášť odpornému hmyzu.Budete potřebovat rostlinný olej, růžový olej - extrakt z růží a hrnek vody. Do lahve nebo rozstřikovače nalijte malé množství oleje, přidejte alespoň 20 kapek oleje růžového a směs dolijte vodou. Protřepat, nemíchat tekutinu sceďte a zázrak je na světě.
Populární u starší generace byl také Alpa repelent,. Do koupené lahvičky Alpy naložte koření hřebíček a nechte louhovat 48 hodin, dokud se tekutina nezbarví dohněda. Pak proceďte a přelijte do rozstřikovače.

Nesnášejí vůně a koření

Proti klíšťatům dobře fungují výrazné vůně, proto se nebojte potřít si pokožku sušenou levandulí, namažte se tea tree olejíčkem nebo třeba peprmintovou mastí. Tyto malé potvory odpuzuje také pelyněk, bazalka, silice vřesu nebo třeba citronela.Babské rady radí též zkonzumovat dva stroužky česneku, droždí nebo jíst větší množství vitaminu B. Děti do určité míry ochrání větší konzumace mléka a mléčných výrobků. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden