Moje chvilka pohody

Nenechte si ujít italskou krásu

Pohádkové domečky, malebná krajina, svérázní lidé

Apulie, Basilicata, Kalábrie, tři nádherné oblasti Apeninského poloostrova, kam se určitě zajeďte podívat. Je to trochu jiná Itálie, než jste možná zvyklí. Cesta tam sice trvá o něco děle. Ale určitě stojí za to.

Apulijské zvláštnosti

Nedaleko Bari, krásné metropole Apulie, leží záhadný hrad Castel del Monte. Alberobello vás zase překvapí více než 1400 trulli, naprosto ojedinělými bílými kónickými stavbami, které připomínají domky pohádkových šmoulů.

Město Lecce proslulo svými barokními paláci. Právě zde se zrodil stavební sloh, označovaný jako „lecceské baroko”. Ostuni, zvané Bílé město, se rozkládá na návrší uprostřed olivových hájů. A jeho domy jsou skutečně sněhobílé.

Poloostrov Salento

Historické centrum Otranta svírají středověké hradby. Procházkou dojdete k romantickému majáku na Otrantském mysu. Nejjižnějším mysem je ale Santa Maria di Leuca, kde stojí poutní bazilika Panny Marie, a je odsud vidět jak se slévá Jónské a Jaderské moře.

Podél pobřeží je také řada jeskyní. Za návštěvu stojí i Oáza chráněných jezer Alimini. Město Gallipoli má středověký charakter. Vede od něj most k malému ostrůvku s nedobytnou pevností. V jejím podzemí jsou ukryty lisy olivového oleje.

Basilicata má pradávnou historii

Hlavním městem Basilicaty je starobylá Matera, kde na vás dýchne nefalšovaná atmosféra dávných dob. Materu založili Římané ve třetím století před naším letopočtem a v jejím okolí objevíte nejvýznamnější archeologická naleziště osídlení pravěkými jeskynními lidmi v Evropě.

Matera je výjimečná kamennými domy a kostely vytesanými v jeskyních a na útesech. Dominuje jí mohutný gotický svatostánek Cattedrale di Matera ze třináctého století. Nenechte si ujít starověké řecké město Metapontum, kde se zčásti dochoval dórský chrám. Svou matematickou školu tu měl slavný Pythagoras.

U bájné Scilly v Kalábrii

Vstupní bránou do Kalábrie je malebné horské městečko Morano Calabro s křivolakými uličkami a středověkým hradem. Srdcem oblasti je mys Capo Vaticano, kde se nachází spoustu malých pláží schovaných mezi skalnatými útesy.

Scilla je malebná rybářská vesnička opředená mýtem o bájné příšeře. Její dominantou je mohutná skála uprostřed vesnice se starověkým hradem Ruffo. Přímo ve špičce pomyslné italské boty leží Reggio Calabria s krásnou promenádou a muzeem antiky.

Za prohlídku stojí i malebné městečko Tropea s typickými domy vytesanými ve skalách přímo nad mořem.

Stromboli div světa

Výlet lodí za erupcemi činné sopky na ostrově Stromboli, které budete pozorovat po setmění z lodě si rozhodně nenechte ujít. Sopka je trvale činná a k výtryskům lávy dochází dvakrát až třikrát za hodinu.

Ostrov je od nejstarších dob znám jako přírodní maják označující severovýchodní okraj Liparských ostrovů. Místní obyvatelé z městeček Stromboli a Ginostra se živí rybolovem a pěstováním vína.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden