Moje sladké tajemství

Není bolest jako bolest

Mezi nejčastější zdravotní problémy patří bolest hlavy. A možná právě proto je někdy podceňována. Samozřejmě ve většině případů jde o banalitu, ale bohužel ne úplně vždy.

Prášky na bolest hlavy jsou součástí snad všech domácích lékárniček. A pokud patříte mezi ty, u který se bolesti pravidelně objevují, umíte si s nimi zřejmě poradit. V případě, že se ale jedná o neobvyklý typ bolesti nebo je to poprvé, kdy jste se s bolestí setkali v takové míře, je důležité to prověřit.

1. Intenzivní náhlá bolest

Velmi intenzivní, náhlá a ostrá bolest může znamenat ohrožení života. Projevuje se tak například mozkové aneurisma, což je výduť v žíle, po jejímž prasknutí začne masivní krvácení do mozku a jde o každou vteřinu.

Projevovat se tak ale může i mrtvice. To je naopak ucpání cévy v mozku, které je neméně nebezpečné. V případě takhle náhlé a trýznivé bolesti je dobré kontaktovat záchranku.

2. Bolest po ránu

Přetrvávající bolest hlavy, která se zhoršuje v ranních hodinách, je rozhodně důvodem, který by vás měl přivést do ordinace vašeho lékaře. Je totiž možné, že vám tím vaše tělo ukazuje, že jde o mozkový nádor.

Právě tenhle problém se neprojevuje ostrou náhlou bolestí, jak se někteří mylně domnívají, ale právě chronickou a zhoršující se bolestí.

3. Bolest spojená s dalšími problémy

Pokud bolest hlavy doprovází horečka, ztuhlost šíje nebo vyrážka, která nezmizí, ani pokud na ni přitlačíte sklenici, není na co čekat a je nutné volat záchrannou službu. S největší pravděpodobností se totiž jedná o akutní, život ohrožující meningokokovou infekci.

4. Bolest se vstáváním

Rozbolí vás hlava pokaždé, když vstáváte, nebo se naopak předkloníte? Pak by se mohlo jednat o problém s krevním tlakem. A i ten si samozřejmě žádá pozornost vašeho lékaře a správný postup léčby, aby se nerozvinul v mnohem závažnější stav.

5. Bolest přicházející se stárnutím

Je možné, že nikdy dříve jste bolestmi hlavy netrpěli, ale s přibývajícími léty se to změnilo. Pak by mohlo jít o něco, čemu odborníci říkají částečná buněčná artritida. Ta se projevuje mimo jiné i zhoršujícím se zrakem nebo citlivostí pokožky na hlavě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden