Moje sladké tajemství

Není nad domácí bylinkovou léčivou mast

Jaro je v plném proudu a začíná sezona sběru léčivých bylinek. Jistě si budete lámat hlavu s tím, jak je co nejlépe uchovat, aby si zachovaly své účinky. Jedním z oblíbených způsobů je výroba domácích mastí.

Možná tomu nebudete věřit, ale příprava domácích bylinkových mastí není žádná věda. My vám teď přinášíme recepty na ty nejoblíbenější.

Měsíčková mast

Pro výrobu této masti budete potřebovat 250 g domácího vepřového sádla a 2 větší hrsti celých květů. Květy měsíčku vložte do menší pánve nebo kastrolu na rozehřáté sádlo a na slabém plameni nechte 3 minuty orestovat.

Stáhněte z plamene a nechte do druhého dne uležet. Druhý den znovu zahřejte, sceďte přes jemné sítko a slijte do připravených kelímků. Po vychladnutí uložte do ledničky. Měsíčková mast pomáhá urychlit hojení pooperačních jizev, spálenin a popraskané kůže.

Levandulová mast

Pro výrobu levandulové masti budete potřebovat 1 hrst čerstvých levandulových květů, 300 g domácího vepřového sádla a 30 g včelího vosku. Sádlo s voskem ohřejte ve vodní lázni na 80 °C. Přidejte květy levandule a asi deset minut zahřívejte a míchejte.

Poté nádobu odstavte do chladu. Následující den směs opět rozehřejte a přeceďte přes gázu. Rozlejte do uzavíratelných nádobek a uskladněte v lednici. Levandulová mast je vhodná na kožní problémy, při bolestech hlavy, ale pomoci může také v případě, že trpíte lupénkou.

Rozmarýnová mast

Pro výrobu masti budete potřebovat 250 g domácího vepřového sádla nebo kokosového oleje a 2 hrsti nasekané natě čerstvého rozmarýnu. Zvolený tuk rozehřejte ve vodní lázni, ale nevařte. Do rozpuštěného masťového základu nasypte nadrobno nasekanou nať rozmarýnu.

Nechte zchladnout a uležet do druhého dne. Potom opět zahřejte a přeceďte přes čisté plátýnko, aby v masti nezůstaly kousky bylin. Ihned plňte do kelímku, kde vám mast ztuhne.

Uchovávejte nejlépe v lednici. Rozmarýnovou mast oceníte při bolestech pohybového aparátu způsobených dnou a revmatismem. Pod nos či na hrudník si ji můžete mazat, když budete mít rýmu nebo kašel.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden