Moje šťastná hvězda

Neničte si nehty!

Upravené ruce jsou dobrou vizitkou pro každého z nás. Existuje ale spousta, na první pohled obyčejných věcí, které jim velmi škodí. Málokdo ví, že nehty jsou vlastně rohovina, jejímž předchůdcem byl zvířecí dráp.


Zatímco dravci využívají svoje pařáty k lovu, náš lidský nehet je měkčí, oblejší a pomáhá k lepšímu úchopu věcí. Na kondičku nehtů mají ničivý vliv saponáty, čisticí prostředky či kouření cigaret. A to je jen začátek.


1) lak na vlasy


Většina žen si po nanesení laku na vlasy ještě účes upravuje rukama. Jenže právě to je velká chyba. Lak na vlasy totiž obsahuje 50 procent alkoholu, který vaše „drápky“ vysuší a zvýší jejich lámavost.


Ve stylingovém přípravku jsou navíc sloučeniny naleptávající laky na nehty. I proto se často lak na vlasy objevuje v různých radách, jak se zbavit skvrn.


2) chybějící kůžička


Malá část kůže pod nehtem podle mnohých nevypadá hezky a, proto ji při manikúře odstraňují. Podle dermatologů je to ale chyba! Kůžička vytváří ochrannou bariéru proti infekcím, choroboplodným zárodkům nebo bakteriím.


Když nehtům vezmete tenhle štít, stanou se náchylnější k různým onemocněním, včetně plísní. Příště proto kůžičku nestříhejte, ale zatlačte ji.


3) umělé nehty


Umělé nehty jsou velmi oblíbené, protože šikovná manikérka dokáže i na ne úplně hezkých přírodních nehtech vykouzlit divy.


Jenže aby se tak mohlo stát, je potřeba váš nehet zbrousit, čímž se ztenčí a oslabí. Může se tak stát, že za parádu zaplatíte zdravím nehtů, které se pak mají tendenci třepit.


4) bazén s chlorem


Plavání je zdravý pohyb a obzvlášť v létě v nich trávíme hodně času. Chlor má navíc dezinfekční účinky a dokáže pokožku i nehty chránit před bakteriemi.


Bohužel chlor také dráždí a vysušuje, což znamená horší kvalitu, zvýšenou lámavost a oslabení. Pokud plavání milujete, ošetřete nehty bezbarvým lakem, zabrání ztrátě vlhkosti. Poté je potřete vrstvou krému, nejlépe s lanolinem, který negativní účinky chloru zmírní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden