Můj kousek štěstí

Neničte si vlasy zbytečně

Kdo by nechtěl mít hezky upravené vlasy? Máme k tomu spoustu prostředků, ale i ty mohou při příliš častém a nesprávném používání vlasy ničit.

Pro vlasové úpravy se většinou neobejdeme bez fénu, žehličky nebo kulmy. Dokážeme s nimi vytvořit i účesy skoro jako od kadeřníka.

Fénovat ano, ale…

Když se fénujete příliš horkým vzduchem, na ochrannou vrstvu vlasu to je velký nápor. Ovšem ani když vlasy necháváte volně uschnout, nemusí to být optimální: Vlas je tak totiž déle vystaven působení vody, což může mít škodlivý efekt na jeho buněčný membránový komplex.

Správná vzdálenost fénu od vlasů na kartáči by měla být asi 3 cm.

Fén vlasům neublíží, když je budete fénovat vlažným vzduchem a dodržovat vzdálenost vysoušeče od vlasů alespoň 15 centimetrů. Před fénováním naneste do vlhkých vlasů od konečků ke kořínkům pěnové tužidlo. Fénujte vždy po směru růstu vlasů, nikdy nefoukejte do vlasů ze strany a už vůbec ne zespoda.

Žehličky a kulmy

Tyto přístroje je lepší používat s mírou, rozhodně tedy ne každý den. Nikdy nežehlete ani nekulmujte mokré vlasy! Když je vlas vlhký, žár přístroje vodu v něm prakticky uvaří a unikající pára naruší jeho ochrannou vrstvu.

Obecně není dobré vystavovat vlasy teplotám vyšším než 175 °C. A u barvených, vlnitých či jemných vlasů raději nastavte teplotu ještě nižší. Před samotnou tepelnou úpravou, a to i v případě fénování, je pak chraňte ještě ochrannou kosmetikou, která vlas chrání před ztrátou vlhkosti a podporuje vyhlazení vlasu.

Můžete vybírat z celé řady produktů – sprejů, olejíčků, sér nebo krémů. Séra dobře fungují při fénování, pro žehlení či kulmování jsou lepší spreje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden