Moje sladké tajemství

Nepodceňujte mateřská znaménka

Mateřská znaménka mohou být bohužel nevyzpytatelná. Roky je máte na svém těle, když se najednou začnou měnit. Pak vás i sebekrásnější piha může ohrozit na životě. Věnujte jim proto maximální pozornost a nejenom svoji, ale i odborníka.

Poradíme vám, jak na to. Jak často je kontrolovat Obecně platí, že na pravidelnou kontrolu k dermatologovi byste se měla vydat jednou do roka. Doporučujeme tak učinit zejména po létě, kdy byla znaménka vystavena delší čas přímému slunečnímu záření. Mezitím se samozřejmě sama průběžně dívejte, zda není něco v nepořádku. Máte-li pocit, že znaménko změnilo barvu či tvar, neváhejte a zamiřte na kontrolu k lékaři. Jste-li typ, který má na těle mnoho různých pih či znamének, choďte na preventivní prohlídky raději dvakrát do roka. Některé kliniky dokonce nabízejí jednou ročně prohlídky zdarma. Děje se tak obvykle třináctého května, kdy je Evropský den melanomu. Tehdy se řada klinik zapojuje do boje proti rakovině kůže.

Co je špatně

Zajímá vás, které útvary na svém těle byste určitě neměla přehlížet? Podezřelé je především zvětšení pigmentového znaménka o více než pět milimetrů, případně jeho nečekané navýšení nad úroveň kůže.

Dále si všímejte barvy znamének. Pokud nějaké nečekaně ztmavne, zčervená, nepravidelně se v něm rozmístí pigment nebo má najednou nepravidelné okraje, pak zbystřete, a to obzvlášť, jste-li v rizikové skupině.

Nebezpečný melanom

vznikající nekontrolovatelným množením buněk tvořících pigment pro vás tak představuje několikanásobně vyšší riziko. Většina dermatologů radí, že je lepší jít na kontrolu raději víckrát, než ji jednou zanedbat.

Riziková skupina

Jak poznáte, že do ní patříte? Nejvíce ohroženi jsou lidé s velice světlou pletí a s velkým množstvím znamének, která mají nepravidelný tvar. Také lidé, kteří se v průběhu života hodně vystavovali slunci, zejména v dětství, kdy mohli trpěti častým spálením pokožky.

Dále sem patří lidé, v jejichž rodině se onemocnění rakovinou kůže již vyskytlo, a to buď v rodině, nebo ji sami prodělali. Průběh vyšetření Při kontrolním vyšetření s vámi lékař nejprve provede pohovor a rozbor rodinné i osobní anamnézy, určí fototyp kůže, a poté pečlivě vyšetří projevy na kůži.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden