Můj čas na kafíčko

Nepodceňujte oteklé ruce!

Důvodů, proč otoky vznikají, je celá řada. Většinou bývají neškodné. Příčinou může být velké teplo nebo nadměrná fyzická námaha. Někdy však mohou značit i vážnější problém.

Kontaktní čočky mají výhody, pro které si je mnoho lidí zamilovalo a nosí je téměř neustále. Jsou také vhodnou alternativou brýlí při sportu či významných událostech, na kterých nechcete brýle mít. Aby bylo nošení čoček bezpečné a zdravé, je potřeba znát a dodržovat několik pravidel.

Čisté ruce

Než začnete s čočkami manipulovat, umyjte si pečlivě ruce mýdlem a následně je osušte ručníkem. Můžete také použít dezinfekční gel. Dodržení správné hygieny před nasazením čoček je velice důležité.

Oko je jedním z nejcitlivějších orgánů lidského těla. Vyhněte se používání papírových ručníků. Mohou na rukách zanechat zbytky vláken.

Líčení až nakonec

Jak postupovat při nasazování? Nasazujte si čočku nejdříve do pravého a pak do levého oka. A postup vždy dodržujte. Teprve poté nanášejte make-up.

Večer naopak nejprve čočky vyjměte, teprve potom se odličte. Předejdete tak možným usazeninám z make-upu, které by vás mohly v oku dráždit.

Hlídejte datum

Pokud nedodržujete expiraci kontaktních čoček či roztoku a pouzdra na ukládání čoček, hrozí nejen infekce, ale také podráždění očí způsobené usazeninami v čočkách.

Čerstvý roztok

Používejte zásadně čerstvý roztok ze sterilní lahve. Roztok z předešlého dne vylijte z pouzdra, abyste si při vyndávání čoček bezpečně vzpomněli, že máte pouzdro naplnit roztokem novým. Pokud je lahev s roztokem otevřená déle než tři měsíce, roztok už nepoužívejte.

Před spaním vyndat

Je sice samozřejmé, že je nutné před spaní čočky vyndat, ale občas se stane, že s nimi usnete. Výzkumy ukázaly, že i když spíte v kontaktních čočkách méně než jednou týdně, je riziko infekce v oku až 6,5krát vyšší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden