Nepřekonatelný borůvkový koláč

Těsto pod borůvkami můžete podsypat strouhankou nebo kokosem.


Ingredience:


kostky droždí


150–170 ml mléka


100 g cukru krupice


200 g másla


350 g hladké mouky


sůl


2 žloutky


750 ml –1 l borůvek


1 vejce


100 g moučkového cukru


100 g hrubé mouky


2 vanilkové cukry


120 g mletých mandlí


Postup:


Z kostky droždí polovinu rozdrobte do teplého mléka se lžičkou cukru, nechte vzejít kvásek. Polovinu másla rozpusťte a nechte zchladnout.


Mouku promíchejte se solí, přidejte cukr, kvásek, zbytek mléka, žloutky a zadělejte na hladké těsto.


Těsto nechte kynout hodinu. Troubu rozehřejte na 160 °C.


Z másla, moučkového cukru, hrubé mouky, vanilkového cukru a poloviny mletých mandlí udělejte drobenku.


Těsto rozválejte a přeneste na plech. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.


Těsto posypejte mletými mandlemi, poklaďte borůvkami, posypejte vanilkovým cukrem a drobenkou a dejte péct na 25 až 30 minut.


Náš tip


Koláč můžete upéct se švestkami posypanými mletým mákem a moučkovým cukrem, s meruňkami nebo rebarborou.

reklama
reklama

Komentáře