Můj kousek štěstí

Nepřidělávejte si vrásky zbytečně

Některou z nás mohou dělat zajímavými, ale přiznejme si – vrásky nemá ráda žádná. Naštěstí lze proti nim účinně bojovat.

Existují některé zlozvyky, které nás o mladistvý vzhled připravují dříve, než je to nezbytně nutné. Když se jich zbavíme, dá se ještě mnohé zachránit. A které to jsou? Nejzákladnější pravidelná denní rutina v péči o pleť je v boji proti stárnutí zásadní.

Kosmetická péče

Každý večer odlíčit, vyčistit a nanést krém. Každé ráno opět vyčistit, namazat krémem a teprve pak nalíčit. To je naprosto nezbytná denní rutina, na kterou je dobré zvyknout si co njedříve.

Když si pleť pravidelně nečistíme, zanášejí se a ucpávají póry, a potřebné živiny se do hloubky pleti prostě nedostanou – pak ani sebedražší séra a krémy nepomohou. Chybějící výživa se navíc projeví vysušováním pokožky a vrásky na pleti více vystupují.

Potřebná vláha

Pokud organismus dlouhodobě trpí nedostatkem vody, na pokožce se to velmi brzy projeví. Je ztenčená, dělají se na ní šupinky, má sklony k podráždění a vrásky jsou na ní viditelnější.

Dostatečný pitný režim je pro pleť doslova požehnáním, jen samotné pití vody ale nestačí. Pružnost kůže a její hladký vzhled zajišťují především kolagen a kyselina hyaluronová, což jsou látky, které na sebe vodu váží.

Když se dostanou do pleti, „přitáhnou“ k sobě mnohonásobné množství molekul vody, a tím se pleť zevnitř vypne. Dodejte jí je pomocí sér a krémů, občas si také můžete dopřát jejich větší dávku pomocí neinvazivních metod v kosmetickém salonu.

Správný pitný režim svědčí nejen tělu, ale prospívá i pleti.

Sluneční záření

Pobyt na čerstvém vzduchu a slunci je sice zdraví prospěšný, ale na sluneční paprsky si dávejte velký pozor. Škodlivé UV záření je totiž jednou z hlavních příčin stárnutí kůže, a tedy i větší tvorby vrásek. Proto je nutné používat zejména na obličej, ale i další nekryté části těla, krémy s ochranným faktorem.

Obličej si zaslouží faktor co nejvyšší, nic nezkazíte krémy s OF 50, na tělo alespoň OF 30. Chránit pleť potřebuje nejen v létě, ale po celý rok. Nejen v chladných měsících můžete použít i některé make-upy nebo BB krémy, které ochranný faktor obsahují.

Mimické vrásky

Vrásky, které vznikají od smíchu či mluvení, nám dávají osobitý vzhled a pokud jsou přirozené, většině sluší. Některé zlozvyky ale mimické vrásky přidělávají a prohlubují. Časté a mnohdy nevědomé mhouření očí způsobuje takzvané stračí nožky, a těch mnoho mít nechceme.

Mhouření očí před sluncem vyřešte slunečními brýlemi s většími skly. Pokud mhouříte oči při pohledu do dálky nebo na televizi, protože hůř vidíte, rozhodně si co nejdříve zajděte nechat změřit zrak k očnímu lékaři – dioptrické brýle vás toho zbaví.

Mimické vrásky kolem úst, nosoretní rýhy a zejména ty nad horním rtem vznikají při mluvení, smíchu i mračení, ale velmi je zhoršuje například kouření. Nehledě na to, že se podepisuje na kvalitě celé pleti i vlasů, protože přímo poškozuje pojivové tkáně a snižuje tvorbu kolagenu, a navíc přináší i riziko mnohých chorob včetně rakoviny.

Kvalitní čokoláda pleti dodá antioxidanty.

Živiny z talíře

Také správný jídelníček může pomoci i pleti. Měl by obsahovat hlavně dostatek čerstvé zeleniny, ovoce a také semínek, která jsou plné vitaminů a minerálů. Potřebné jsou zejména antioxidanty, látky, které v těle pomáhají zabránit nežádoucím chemickým reakcím a chrání ji před volnými radikály.

Nacházejí se také ve fazolích nebo v čokoládě, ovšem jen v té s vysokým procentem kakaových bobů. Antioxidanty můžeme tělu dodat i prostřednictvím některých bylinek, nejvíce jich najdeme v pupenových extraktech, tedy gemmoterapeutikách.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden