Moje šťastná hvězda

Nepříjemná zácpa? Víme, jak na ni!

Zácpou nazýváme stav, během kterého je vyměšování obtížné a svou frekvencí méně časté než za normálních okolností. Struktura stolice je během zácpy také odlišná, často je pevnější, což způsobuje právě složitější průchod střevy.

Zácpu můžeme rozlišovat dvojího typu. Prvním je zácpa akutní, která se většinou objeví při stresu nebo například při chřipce a rychle odezní. Druhým typem je zácpa chronická, jež je vážnějším problémem, neboť se opakovaně vrací a způsobuje potíže.

Jak se jí zbavit

Pokud máte zácpu akutní, můžete zkusit několik osvědčených typů. Prvním z nich je cesta přírodní, která tzv. rozhýbe vaše střeva. Zkuste si dát švestkový kompot nebo jiné projímavé potraviny.

S vylučováním vám může pomoct například i kefír nebo meruňky. Pokud máte rádi bylinky, můžete zkusit i speciální bylinnou směs, která má projímavé účinky. Obrátit se můžete i na pomocníky z lékárny. Glycerinové čípky jsou lékem, který se nevstřebává, účinkuje pouze v místě podání tak, že stolici změkčí a ta se pak lépe dostane ven Jeho účinek pocítíte do hodiny. Stejně tak jsou k dostání projímavé sirupy, které stolici změkčí.

Chronická zácpa

Máte-li zácpu chronickou, tedy zácpu, která trvá více než 3 měsíce, měli byste uvažovat o návštěvě lékaře. Za chronickou zácpou může být celá řada důvodů, které ji způsobují. V první řadě je to životní styl. Abyste zácpě předešli, pravidelně jezte a do své stravy zařaďte potraviny, které obsahují vlákninu. Pokud nechcete zkoumat, jaké potraviny vlákninu obsahují, můžete si koupit speciální směs, kterou pak stačí přimíchat například do jogurtu.

Do vaší stravy zařaďte i dostatečný přísun ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a především pak nezapomínejte dodržovat pitný režim. Pokud ani tato opatření nepomohou, konzultujte vše s lékařem.

Jak zácpě předcházet

Pokud máte zácpu jednou začas, zkuste se zaměřit na to, co jíte a jak pijete.
Zde platí stejné rady jako u zácpy chronické. Nezapomínejte na to, že i dostatečný pohyb pomáhá vašim střevům být v pohybu. Hlídejte si proto, jak často sportujete, a pokud žádný sport neděláte, můžete začít s nějakými aktivitami, které pro vás budou přirozené.

Kromě výše zmíněných opatření je důležitá i psychická pohoda. Za vznikem zácpy často stojí stres, který člověk ve svém životě má. Zkuste například chodit včas, nespěchejte, nastavte si v životě řád. Sledujte, jak vaše tělo reaguje na různé situace a na jídlo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden