Můj kousek štěstí

Nespoutaná Andalusie

Země vášnivého flamenca, býčích zápasů a slastné odpolední siesty

Leží na samém jihu Španělska a můžete tu očekávat velmi neobvyklé zážitky. Pláže na koupání tu najdete příjemné, přírodu divokou a historii pestrou!

Pokud se vydáte do Andalusie hlavně za odpočinkem, budete nadšeni z velkého výběru pláží na Costa del Sol. Tomuto pobřeží vládne pět městeček. Jsou to Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Marbella a Estepona.

Poněkud odlehlejší jsou pláže Cabo de Gata, kde se setkává poušť a moře. A hezké pláže můžete najít i na březích Atlantského oceánu na Costa de la Luz, kde ale musíte počítat s hravějším mořem a vlnami.

Asi 100 kilometrů od Malagy, rodiště Pabla Picassa, leží na vysokém útesu městečko Ronda. Při jeho návštěvě se ocitnete v kraji divokém a skalnatém, s vesničkami šplhajícími po úbočích kopců, kterým často vévodí zřícenina hradu.

Ronda leží nad hlubokou propastí, která dělí město na dvě poloviny. Obě části města jsou spojeny mostem. Když vám vyjde čas, vydejte se klikatou silničkou ještě výše – do Setenil de las Bodegas, kde uvidíte bílé jeskynní domečky.

Kam za historií?

Andalusie patří k nejteplejším místům Evropy, takže sem klidně můžete jet i mimo letní měsíce. To je doba lepší k prohlídkám památek. Mezi historicky nejzajímavější místa patří Cordoba.

Tady sídlili emírové a chalífové. Bylo to středisko moci, vědy i umění, město plné orientálního přepychu. Pozůstatkem je La Mezquita, Velká cordobská mešita, jeden z největších klenotů islámského umění.

Pokud vás zajímají památky, pak nesmíte zapomenout na Granadu. Její chloubou jsou maurský palác Alhambra a královské zahrady Generalife, zarámované siluetou pohoří Sierra Nevada.

Na kopci proti Alhambře je stará arabská čtvrť Albayzín, ve které se můžete ztratit klidně na půl dne. V labyrintu úzkých uliček tu najdete mnoho arabských obchůdků a čajoven. A také Cádiz stojí za vidění, má pověst nejstaršího města v Evropě.

Bílá města a Gibraltar

Pokud hledáte klidné místo, pak neváhejte vyrazit na východní pobřeží do provincie Almería. Najdete tu sopečné skály, liduprázdné pláže, nespoutanou přírodu a malé rybářské vesničky.

Vybrat v Andalusii to nejhezčí pueblo blanco (bílé městečko) je oříšek. Všechna jsou neskutečně hezká, usazená na vysokém hřebeni se strmými srázy, s úzkými uličkami a zajímavou minulostí. Přitažlivé je zejména Olvera, dávná skrýš banditů. Dneska je město proslulé olivovým olejem.

Při návštěvě Andalusie stojí za to jednodenní výlet na slavnou Gibraltarskou skálu. O to víc, pokud cestujete s dětmi. Skálu totiž střeží kolonie opic. Jsou ochočené a budou nejspíš loudit vaši svačinu.

Cesta nahoru je nejlepší lanovkou, dolů po svých. Gibraltar je britská kolonie, pro vstup tedy budete potřebovat cestovní doklady. Za odměnu tam ale potkáte typické červené telefonní budky a britské obchody – a hlavně vás čekají nádherné výhledy!

Nezapomeňte si dát chupito

Jedinečnými specialitami jsou tu studené polévky gazpacho a salmorejo, horská šunka jamón serrano a dary moře upravené na stovky způsobů. Tortilla espaňola je vlastně bramborová omeleta a pověstná paella zase kořeněná rýže s kuřecím masem a mořskými živočichy.

Králíci dušení s petrželí a česnekem se na jídelníčku objevují pod názvem Conejo al ajillo. A nesmíte zapomenout na Chupito, ovocný likér, který se v restauraci podává na závěr jako pozornost podniku.

Dovolenou letecky na 8 dní se snídaní ve čtyřhvězdičkovém hotelu pořídíte již od 12 000 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden