Můj čas na kafíčko

Nevěry by Richardu Müllerovi možná žena bývala odpustila, s drogami se ale nedalo nic dělat!

„Zažili jsme spolu pěkné věci, ale i věci kolem rozvodu, které jsou smutné. Záleží, jak se k tomu postavíte.“

Jejich manželství trvalo patnáct let. Zpočátku to vypadalo, že Richard Müller (57) a jeho žena Soňa (57) tvoří pár snů. Oba známí, slavní, populární. Jenže Richard byl až příliš velkým bohémem na to, aby vztah mohl vydržet.

Zpěvák Richard Müller (57) se narodil do umělecké rodiny, otec i matka byli herci. Hlavně tatínek, Vlado Müller (+60), byl dobře známý divákům v celém tehdejším Československu. Richard k němu ale neměl dobrý vztah. V době, kdy studoval scenáristiku na Vysoké škole múzických umění, totiž otec opustil jeho matku kvůli jiné ženě. Dřívější porozumění mezi otcem a synem bylo nadobro pryč a nikdy se to už nepovedlo napravit. „Od chvíle, kdy od nás odešel, jsem ho dvacet let neviděl a nepromluvil s ním ani slovo,“ prozradil zpěvák. Teprve po otcově smrti mu Richard vnitřně odpustil a přiznal i sám sobě, že chyby byly i na jeho straně.

Návrh na svatbu padl za dva týdny!

Soňu Müllerovou (57) znali diváci po celém Československu. Byla totiž v 80. letech populární televizní hlasatelkou. Tehdy se ještě jmenovala Behulová.  Už během studia filozofické fakulty, ve druhém ročníku, udělala konkurz do televize a začala hlásit. Byla ze všech kolegyň tou nejmladší. „Ve srovnání s dneškem to byly samozřejmě jiné časy, ale musím říct: bylo to zajímavé a docela pestré. Protože tenkrát neexistovaly profese moderátorů, takže my jako hlasatelky jsme dělaly i konferenciérky,“ vzpomínala na své začátky. Richarda samozřejmě dobře znala z rádia i televize. Měl tehdy hudební skupinu Banket, která se nejvíc proslavila dodnes hraným hitem Po schodoch. Dvě silné a populární osobnosti se do sebe zamilovaly. V roce 1986 měli Richard a Soňa svatbu. „Pro manželství jsme se rozhodli hned po dvou týdnech, protože jsme na sebe vůbec neměli čas,“ vzpomínala Soňa. „Tak jsme si řekli, že abychom spolu zůstali, musíme se vzít.“  Na svět později přišli dva potomci: syn i dcera. Zdálo se, že se našly dvě spřízněné duše.

Od marihuany k heroinu

Prvních pět let prý bylo krásným a tvůrčím obdobím. Richard úspěšně postupoval ve své kariéře. „Společně jsme prožívali všechny jeho úspěchy, neúspěchy, písničky,“ líčila Soňa při pohledu zpátky. „Vždy, když vytvořil něco nového, přišel, sedl si na stůl a povídali jsme si, co s tím a jestli to bude hit. Pak se ale všechno začalo kazit, a to vinou Richarda. Málokdo v té době ale věděl, jaké má Soňa se svým životním partnerem problémy. Kdyby se jednalo jen o to, že občas „ulítne“ s nějakou fanynkou, řešilo by se to snadněji než to, s čím hudebník přišel. Propadl totiž drogám! Nejprve to byla marihuana, kterou bral jako způsob inspirace a cestu k tomu, aby se uvedl do pohody. Nezůstalo ale jen u ní. Přibývaly další, tvrdší drogy a dvakrát podle Richardových slov došlo dokonce na heroin. Nevyhýbal se ani kokainu nebo pervitinu. Za to si od policie vysloužil obvinění ze šíření toxikománie. Braní drog ale začalo bohužel ohrožovat i zpěvákovu kariéru. Na jednom svém koncertu ve Zlíně se pod vlivem omamných látek dokonce před publikem úplně svlékl. Pro Soňu musely být podobné ostudné skandály utrpením, na veřejnosti je ale nekomentovala. Mezi čtyřma očima ale Richarda několikrát varovala, a když to nepomohlo, existovala už jen jediná možnost: rozvod. „Posledních pět let bylo hodně těžkých. Snažila jsem se to celé vytěsnit, abych vše vůbec zvládla,“ přiznala Soňa.

Věděl, že si za to může sám!

Ačkoliv jeho výstřelkům fanoušci tleskali, část veřejnosti Richarda odsuzovala. Když se začal vzpamatovávat, zjistil, že už s ním nikdo nechce hrát, je zadlužený a psychicky na dně. Dva roky pak pracoval na tom, aby se vrátil zpátky na výsluní. Užívání drog mu vyvolalo také nemoc: maniodepresívní psychózu. Sám Richard otevřeně vyprávěl o svých brutálních zkušenostech s pověstným bílým práškem: „Kokain ve mně vyvolával nenormální stavy úzkosti a sebevražedné stavy. Jednoho dne jsem si řekl, že se to už nedá vydržet, a rozhodl jsem se s tím skoncovat. Další dva dny jsem škrábal zeď a vážně jsem uvažoval, zda je lepší kabel nebo plyn.“ Dostávat se ze závislosti bylo tvrdou životní zkušeností. Richard se léčil u odborníků, přesto se několikrát údajně pokusil skoncovat se životem. Dostával dokonce elektrošoky. Později užíval antipsychotika a projevovaly se na něm vedlejší účinky, jako například třes rukou. Rozvod se Soňou po patnácti letech manželství pro něho byl tvrdou ranou. Současně ale bylo Richardovi jasné, na čí straně je vina. „Opustila mě kvůli mým chybám a nevěrám,“ přiznal veřejně. Nevzdával to a chtěl svoji ženu získat zpátky, jenže ta po předchozích zkušenostech už nevěřila, že by se mohl opravdu napořád napravit.

Další partnerku nedůstojně odkopl!

Zpěvák byl k sobě velmi sebekritický. Krach manželství nazval prohrou tisíciletí. Poté, co pochopil, že Soňa se k němu už skutečně nevrátí, napsal smutnou písničku s názvem Už asi nie si. Útěchu Richard našel u své kolegyně z oboru, houslistky, zpěvačky a herečky Ivy Bittové (61). Do té byl prý zamilován už v době dospívání a říkalo se, že vztah s ní začal ještě před rozvodem se Soňou. Z Ivy byl zpěvák absolutně nadšený a označoval ji za svoji bohyni. Chtěl si ji vzít a svatbu zorganizovat v Las Vegas. Bydleli pět let v jedné domácnosti, vystupovali spolu na pódiu. Pak přišel nečekaný konec, hodně nedůstojný. S Ivou se Richard totiž rozešel prostřednictvím jediné textové zprávy na mobilu. Nejspíš to bylo kvůli jiné ženě, o mnoho let mladší dívce. Třetí osudovou ženou se pak stala česká manažerka Vanda Wolfová (47). Ta mu pomohla s návratem na výsluní a mají spolu i syna. Díky ní prý Richard teprve zjistil, že je vlastně rodinný typ. Snad už tedy konečně našel svůj klid, i když s trápením v duši se bude už nejspíš potýkat do konce života.

Po rozvodu se Soňa nezhroutila a Richarda neočerňovala

Při rozvodu Soni a Richarda se nepralo žádné špinavé prádlo, i když by se toho určitě na zpěváka našlo hodně. Pro Soňu ale bylo podstatné, že Richard je otcem jejich dvou dětí a tak nikdy nepřemýšlela, co jí patnáct společně strávených let vzalo. Raději vzpomíná na ty pěkné věci. Nezhroutila se a šla dál a s exmanželem udržovala „normální zdravý rodičovský, i když porozchodový vztah“. Odmítá se k problémům v manželství vracet a rozhodně nemá v úmyslu o nich třeba napsat knihu, jak po ní mnozí lidé chtějí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden