Můj kousek štěstí

Nevítané dědictví

Kdo říká, že zdravé jídlo nemůže chutnat skvěle?

Jedna z forem vysokého cholesterolu je genetická. Ti, kteří dostanou do vínku špatnou výbavu vedoucí k tomuto onemocnění, ji mohou získat buď od jednoho rodiče, nebo od obou.

Nenápadná a zákeřná

Zděděná vysoká hladina cholesterolu se odborně nazývá poněkud jazykolamně familiární hypercholesterolémie (FH). Je to onemocnění zákeřné, probíhá totiž dlouhou dobu prakticky bez příznaků a může i zabíjet. Pokud se nezačne léčit včas, následky jsou bohužel fatální.

Časný infarkt je jedním z jeho největších rizik. Existují i jisté příznaky, které mohou onemocnění signalizovat – například zduření šlach v oblasti paty nebo rukou, případně nažloutlé skvrny v okolí očí – ty se ale nevyskytují u všech případů.

Lehký běh zvládne skoro každý.

Zjistěte si, jak jste na tom

Lidé mají obecně tendenci FH zlehčovat s tím, že vysoký cholesterol má přece dnes skoro každý. Ale pokud právě někdo z vašich blízkých (rodiče, sourozenci…) tímto neduhem trpí, je rozhodně namístě nechat si změřit hladinu cholesterolu a oznámit lékaři, že „ho máte v rodině“.

FH se pak zjišťuje genetickým vyšetřením blízkých příbuzných. A čím dříve se na nemoc přijde, tím lépe.

Tuky si vybírejte pečlivě – jen ty zdravé.

Léčba na celý život

Familiární hypercholesterolémie se léčí hlavně léky zvanými statiny. Kromě nich je potřeba upravit i životní styl a věnovat se nějaké pravidelné pohybové aktivitě přiměřeně věku. Úprava jídelníčku je prvním a zásadním krokem ke snížení hladiny cholesterolu.

Doporučuje se hlavně snížit příjem živočišných tuků a potravin se skrytými nezdravými tuky, jako jsou sušenky, tuhé margaríny, zákusky a podobně. Strava má být pravidelná, pestrá, vyvážená s dostatkem vlákniny, vitaminů a zdravých tuků. U FH ale změna stravy sama o sobě nestačí, léky jsou nutné doživotně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden