Můj kousek štěstí

Než zámky půjdou spát

Procházka barevným podzimním parkem s romantickou prohlídkou

Jejich brány se většinou zavírají koncem října, letos tomu je ale jinak. Do některých zámků se můžete podívat i během listopadu.

Tady bydlí princezny

Zámek Červená Lhota nedaleko Jindřichova Hradce je známý svou červenou barvou a tím, že leží uprostřed rybníka. Právě na tomto zámku se natočilo nejvíce pohádek, za všechny jmenujme Zlatovlásku, Princeznu na hrášku nebo film Svatby pana Voka. Pokud se projdete inte­riérem, vaše ratolesti jistě nejvíce zaujmou dětské pokoje plné historických hraček.

Také zámek Hluboká nad Vltavou vypadá jako z pohádky a jistě byste neodmítli bydlení v tak krásném sídle. To sice možné není, zato tu můžete zažít úžasnou svatbu.

A dalším skvostem mezi našimi zámky je Blatná – vodní zámek s nádhernou přírodou kolem. Krom vodního příkopu je zde k vidění krásné stádo daňků, kteří se pasou v blízkém parku. Ten jsme mohli vidět v pohádce Šíleně smutná princezna a ve filmu Bílá paní.

Posilněte se prameny

V západních Čechách najdete jeden z nejzachovalejších českých hradů – Bečov nad Teplou. Je dobře dostupný vlakem z Karlových Varů i z Mariánských Lázní. Významnou evropskou památkou je tu relikviář sv. Maura, který se svým stářím a hodnotou blíží českým korunovačním klenotům.

Pokud se zajímáte o pověsti, dobře si prohlédněte nádvoří, zjevují se zde tajemné krvavé skvrny. Váže se k nim hned několik legend. Dalším zajímavým tipem je zámek Kynžvart, který je též pověstmi opředen a průvodci jich využili k oživení prohlídek.

Může vás tu tudíž provázet jak bílá paní, tak čarodějnice Agáta. Dobrou volbou bude také zámek v Klášterci nad Ohří na rozhraní západních a severních Čech. Kromě výjimečné expozice porcelánu vás tu čekají méně známé Lázně Evženie s léčivým pramenem Evženka.

Hrál tu slavný Paganini

I ve Slezsku najdete zajímavé zámky. Hradec nad Moravicí je komplexem dvou zámků – Bílého a Červeného. Prohlídková trasa přepychově zařízenými salony připomíná i zdejší pobyt skladatele Ludwiga van Beethovena a houslisty Paganiniho.

Areál leží v nádherném parku, který je největší v Moravskoslezském kraji. Zámeckým parkem a okolními lesy připomínajícími prales vede trasa Lovecká stezka Lichnovských. Zámek má též své strašidlo, kterým je duch Felixe, jednoho z majitelů panství.

Nedaleko, také na Opavsku, leží další pěkný zámek Raduň, mezi největší jeho zajímavosti patří velká knihovna. K zámku se váže známá pověst o čertovi, který prohrál sázku, že postaví zámek dřív, než kohout zakokrhá.

Znáte je z knih i filmů

V Litomyšli, kde se natáčela kupříkladu Filosofská historie, můžete navštívit Městskou galerii, zámecké sklepení se sochami Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla nebo rodný byt Bedřicha Smetany. Fasáda zdejšího zámku je nádherně zdobena tisíci sgrafity s motivy, které se prý ani jednou neopakují.

Nádvoří je, díky skvělé akustice, každý rok místem hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. A v zahradách tu najdete altán s krásným výhledem na město.

Dalším klenotem, který známe ze seriálu F. L. Věk, je Nové Město nad Metují. Příroda, řeka i architektura města se tu spojily v český Betlém, jak se městu někdy říká.

Zámek dobře poznáte podle bílé věže Máselnice a v zámecké zahradě vás tu čekají barokní trpaslíci. Slavným zámkem je díky Boženě Němcové ten v Ratibořicích uprostřed Babiččina údolí. Procházka podzimní přírodou tu bude úchvatná.

Vyspěte se královsky

Pokud toužíte po nevšedním zážitku, zkuste zámek Veltrusy. Kdysi jej navštívila sama Marie Terezie. Na její počest tu proto vznikl Pavilon Marie Terezie, najdete tu ale i Egyptský pavilon, vedle něhož je most se sfingou.

Zajímavý je i Červený mlýn u zámku. Park je volně přístupný po celý rok. K tomuto zámku se vážou zajímavé pověsti.

Před bouří se v parku zjevuje ohnivá koňská hlava a je slyšet rachot jedoucího kočáru. Mezi zámkem Veltrusy a nedalekým zámkem Nelahozeves prý existuje tajná chodba, kterou využíval jistý loupežník Beneš, který na zámek chodil krást.

Pokud se chcete ubytovat v krásném zámeckém pokoji s historickým nábytkem a spojit to s wellness, pak zamiřte do zámečku Liblice, nedaleko Mělníka. Ten je přístupný po celý rok a zaručeně si zde královsky odpočinete.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden