Můj čas na kafíčko

Nezapomínejte na léčivý černý bez!

Je jednou z nejúčinnějších rostlin v lidovém léčitelství. Kvete na přelomu května a června. A pokud nestihnete nasbírat květy, za dva měsíce si můžete natrhat zralé bezinky, které působí stejně blahodárně.

Bez psí, psounský nebo smradlavý, hulák nebo hural, kozičky i kozíček, bzí či chebzí, černá bzinka, bzejna i habzina, jidášovy uši, kašička, pukač, smradlavka, smradibez a smradinky, zebrový květ, a samozřejmě kosmatice. Černý bez je jedna z nejúčinnějších rostlin v lidovém léčitelství, a tak není divu, že naši předci pro něj měli bezpočet názvů.

Zdravý je i sirup, med či džem z bezu.

Léčivé účinky

Ne nadarmo se říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!“ Nálev z bezového květu se používá při nachlazení a horečnatém onemocnění horních cest dýchacích a při chřipce. Bezinkový sirup zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak i cholesterol. Čaj z květů je skvělým lékem i při zažívacích potížích, jako jsou žaludeční a střevní kolika, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku. Čaj i sirup přidaný do nápojů má mírně projímavé účinky, pomáhá při zácpě. Sirup z květů je vhodný při migrénách a nadýmání. Stimuluje imunitní systém, zvyšuje množství antioxidantů v těle, působí protizánětlivě a je účinný proti virové a bakteriální infekci. Zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekcím.

Bezinkové víno je nejen dobré, ale navíc i léčí!

Jak nám pomáhá?

● Bezinkový ocet na horečku

Už naše prababičky ho používaly na snižování vysoké horečky. Při nemoci potíraly dlaně a chodidla tímto octem a horečka po chvíli klesla. Vyrobte si bezinkový ocet do zásoby a až bude třeba, vyzkoušejte ho. Jak na to? Láhev se širokým hrdlem naplňte čerstvými květy bezinek a zalijete 8% octem tak, aby byly zakryté, a láhev přikryjte. Nechte v chladu 2–3 týdny, pak tekutinu přeceďte do menších lahviček a dobře zazátkujte.

● Bezinkový likér

Nyní bez kvete, ale až půjdete za měsíc na procházku, už si můžete vzít košík a nasbírat si jeho plody. Na likér promíchejte ½ litru vylisované bezinkové šťávy s ½ litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a vše promíchejte. Šťávu asi 10 minut povařte. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.

● Domácí víno

Bezové plody (1,25 l) opláchněte a dejte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit.
Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte 1,5 kg cukru. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné portské kvasinky a nechte ji ve velkém demižonu (sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.

● Léčivý likér

Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, tak se neumažete. Bobulky odměřte půllitrem. K dvěma litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut. Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou. Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout. Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu.
Likér uskladněte v temnu a chladnu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden