Můj čas na kafíčko

Nezapomínejte na petržel

Nať i kořen petržele obsahuje cenné živiny. Z vitaminů – A, C, E, K a vitaminy skupiny B, z minerálních látek – vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor a měď. Je také velmi dobrým zdrojem těkavých sloučenin. Znáte její přednosti?  

Prevence artritidy Vitaminy C a beta-karoten, nalezené v bylině, mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají v boji s artritidou. Pravidelná urychluje odstraňování kyseliny močové, která je spojena s příznaky artritidy.

Protizánětlivé vlastnosti

Pomáhá při bolestech zubů, jako obklad na modřiny i štípnutí hmyzem. Protizánětlivé vlastnosti snižují vnitřní záněty a navíc napomáhají k očistě jater.

Boj s rakovinou i cukrovkou

Obsahuje sloučeninu myristicin, která má prokazatelné antikarcinogenní vlastnosti. Pravidelná konzumace petržele, skutečně snižuje hladinu cukru v krvi a to i dlouhodobě.

Odvodňuje a léčí ledviny

Petržel se používá jako diuretikum, které pomáhá při potírání různých onemocnění, jako jsou infekce močových cest, ledvinové a žlučníkové kameny. Už několik lžiček petrželové šťávy poskytne rychlou úlevu. Také kořen petržele je velmi užitečný při rozpouštění ledvinových kamenů. Jeho odvar je účinný pro celkovou detoxikaci těla.

Posiluje imunitní systém

Vitaminy C, A, K, foláty a niacin, pozitivně působí na součásti imunitního systému. Vitamin A působí přímo na bílé krvinky, čímž se zvyšuje jejich činnost. Obsažený chlorofyl má také antibakteriální a antifungální vlastnosti. Bylina má antioxidační a antibakteriální vlastnosti, což z ní činí ideální zdroj pro domácí podpůrné prostředky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden