Moje sladké tajemství

Nezapomněli jste na zázračnou kopřivu?

Někdo se jí chce zbavit, jiný si ji nemůže vynachválit. Ano, řeč je o kopřivě dvoudomé, všemocné královně léčivých bylinek. Bez pálivé kopřivy se v přírodní léčbě zkrátka neobejdete.

Taky se snažíte ze zahrádky vymýtit všechny kopřivy? Než s nimi svedete další boj, dejte jim alespoň v nějakém koutě šanci. Kopřiva totiž není jen nepříjemný plevel, který vás může popálit.

Jedná se o jednu z nejznámějších léčivých rostlin, která má spoustu prospěšných účinků na lidské zdraví. Bylinkáři dokonce věří, že kdyby lidé opravdu věděli, jak je kopřiva léčivá, tak by pěstovali jen ji.

Čaj z kopřivy umí s naším tělem hotové divy.

Pomáhá při chudokrevnosti

Jedná se o rostlinku, která se pro užití v přírodní medicíně hodí úplně celá, a to od oddenku, po listy, kořen, a dokonce i semínka. Kopřiva čistí krev, pomáhá při chudokrevnosti, prospívá srdci a cévnímu systému, čistí ledviny a vyplavuje z nich škodlivé soli a drobné kamínky.

Také podporuje imunitní systém a pomáhá při revmatismu a dně. Kopřiva dále pomáhá při léčbě kožních problémů a umí zmírnit projevy různých alergií. Pomůže i při silné menstruaci, zvětšené prostatě nebo krvácení z nosu.

Pro kopřivu se vydejte brzy na jaře

Ačkoli kopřiva roste téměř po celý rok, je nejlepší vydat se pro ni brzy zjara. Tu největší sílu má totiž jen do května. Kopřivu najdete vlastně úplně všude, na loukách, v příkopech podél cest i na zahradách.

Pokud ji ale na zahrádce nemáte a chystáte se pro ni do přírody, vyhýbejte se rostlinám, které rostou podél silnic. Sbírejte mladé vršky kopřiv, a to nejlépe v rukavicích. Jinak byste se mohli ošklivě popálit. Až budete kopřivu sušit, dejte pozor, aby se vám nezapařila.

Spolehlivě zažene únavu

Nasušené kopřivy se vám budou hodit během celého roku. Ať už jako součást očistné kúry, nebo jako spolehlivý podpůrný prostředek při léčbě mnoha potíží. Kopřiva si navíc umí poradit i s typickou jarní únavou. Pokud vás trápí právě tyto potíže, není nic jednoduššího než uvařit si kopřivový čaj.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden