Můj čas na kafíčko

Ničí Zounarovi alkohol milostný život i práci? Pomohla mu léčebna?

Začalo to krachem v podnikání. Démon alkohol dohnal oblíbenou hvězdu Ordinace až na odvykací kúru!

Brání se, že nejde o žádnou závislost na alkoholu. Přesto ale herec Martin Zounar (50) dobrovolně po Vánocích nastoupil na třítýdenní léčebný pobyt do psychiatrické léčebny v Červeném Dvoře. Potřeboval si jen odpočinout a pořádně se vyspat, jak tvrdí?

Ještě v říjnu se dušoval herec a dabér Martin Zounar (50), že se chystá hned v lednu tradičně na dvoutýdenní lyžovačku do rakouského Nassfeldu a moc se na ni těší. Místo toho ale ještě během Vánoc nastoupil na plánovaný třítýdenní pobyt do psychiatrické léčebny v Červeném Dvoře nedaleko Českého Krumlova. Kde je tedy pravda? Proč musel Martin během největších svátků v roce opustit svou rodinu, se kterou trávil Vánoce, a odjet do vyhlášené léčebny, kde se v tichosti léčila z drogové závislosti  i Tereza Pergnerová (43) a řada dalších slavných hvězd. „Dávám si tu některé věci v mém životě do klidu, aby mě zbytečně po půl roce už nenavštěvovaly,“ mlží o svém pobytu herec. Dřív ho vždy z průšvihů tahala maminka jeho malé dcery Claudinky (9), bývalá přítelkyně a producentka Simona Brdičková (41), se kterou byl dlouhých třináct let. Teď se musí se vším už dlouhou dobu prát sám. I když kvůli dceři bydlí od sebe s expartnerkou jen sto metrů daleko, na věci to nic nemění. „Že se mi nevydařil vztah, to se prostě v životě stává. Můžete mít mnoho tolerance a snahy, ale všichni chybujeme, a tak někdy pohár přeteče,“ vysvětluje. Stačila jedna špatná investice do nefungující restaurace a dabingového studia a milionové dluhy byly na světě!

Vedle své partnerky z Ordinace je jako vyměněný.

S alkoholem bojuje už patnáct let

Martin nechal tehdy vše dojít až k soudu a z velkého stresu sáhl po flašce. Snaha osvobodit se od závislosti se mu rozhodně nedá upřít. Do léčebny se vydal 25. prosince sám vlastním autem. Nikdo ho tam nedržel pod zámkem a mohl kdykoliv odejít domů. Byl totiž na oddělení D3, kde jsou umístěni pacienti, kterým alkohol zatím neohrožuje život. „Prostě se občas napiju! Ale není to tak, že bych v něčem jel,“ opakuje stále dokola. Alkohol ale pro něj je, a vždycky byl, ventilem od náročné práce a neřešitelných starostí, které jen tak nezmizí. Jak si bude počínat zaneprázdněný herec, dabér a moderátor dál? Ani účinkování v Ordinaci v růžové zahradě 2, kde hraje svérázného doktora Boba Švarce, už zřejmě na záchranu nestačí. V práci se mu sice daří, ale to mu lásku v soukromém životě vůbec nemůže nahradit. „Jak vidíte, zatímco v seriálech moje vztahy dopadají dobře a končí šťastnou svatbou, v reálu v tomto směru ale zatím jasně prohrávám,“ přiznává Martin.

Herec si tam také nešel jen odpočinout.

Odpočinek, nebo odvykačka?

Když nevíte kudy kam, v takové chvíli není nic lehčího než vzít do ruky skleničku s alkoholem. „Každodenní piják jsem nebyl. Ale příjemný „kvartálek“ jednou za čas se odhrál. To pak bylo tóčo,“ přiznal nepoučitelný požitkář. „Je důležité umět věci pojmenovat. Můžete mluvit s partnerkou, s kamarády, ale ti vás dobře znají,“ pokračuje Martin ve vysvětlení, proč se rozhodl vyhledat odbornou pomoc. Sám má ale problém nazvat, čím vlastně byl jeho třítýdenní pobyt v léčebně. Přijel si vážně jen odpočinout, pořádně se vyspat a uklidnit? Proč raději neodcestoval někam na několikadenní dovolenou za teplem? Nevyužil naplánovanou lyžovačku nebo si nevybral třeba některé místní lázně, jak to většinou lidé zavalení prací řeší? Snaží se přesvědčit ostatní, nebo sám sebe, že léčebna je jen duševními lázněmi?

I Tereza musela vyhledat pomoc.

Podléhá démonu „dobré skleničky“

Nakonec přiznal, že takový odpočinkový pobyt plánuje teď minimálně každých půl roku. „Řeším tady samozřejmě i tuhle věc. Aby se všechno dalo do normálu a nebyly takové excesy,“ nechal se slyšet. Loni totiž přišel kvůli nadýchaným promilím dokonce o řidičák. Jel přitom jenom pár set metrů do obchodu. Není divu, že letošní předsevzetí si Martin raději vůbec nedal. Chce se prý hlavně mít dobře. Ale vydrží ve svém snažení a bude docházet i na nutná anonymní sezení, aby se z problémů s alkoholem úplně dostal a mohl zase plně fungovat pro dceru Claudii nebo pro milovanou německou dogu fenku Limpi?

Jeho závislost není žádným tajemstvím

Z růžové zahrady do Červeného Dvora

A ť už místo svého relaxu nazývá Martin Zounar jakkoli, pořád to nemění nic na faktu, že jde o psychiatrickou  léčebnu se zaměřením na léčbu závislostí alkoholu, drog, či dokonce gamblerství. A není rozhodně první ze slavných osobností českého showbyznysu, ani poslední, kdo ji navštíví. Kdo už prošel jejími dveřmi v Červeném Dvoře? Před dlouhými sedmnácti lety to byla například moderátorka Tereza Pergnerová (43),která musela podstoupit radikální detox. Následoval ji o dva roky později třeba bývalý člen skupiny Lunetic a barman Martin Kocián (41) závislý na pervitinu a za dalších deset let kvůli problémům s alkoholem herec Oldřich Kaiser (62). Výjimkou není ani herečka z populárního seriálu Ulice Šárka Ullrichová (43), která si závislostí na alkoholu a dokonce kokainu prošla nejen ve své seriálové roli, ale nakonec i ve svém reálném životě a v roce 2008 tak musela také nápravné zařízení chtě nechtě navštívit. Kdo bude asi ze známým osobností další na řadě?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden