Můj čas na kafíčko

Norimberk: Výlet do města císařů

Druhé největší město Bavorska bylo za války téměř srovnáno se zemí, ale dnes jako by se to nestalo. Místní oklepali cihlu po cihle a dnes je tu nedaleko (130 km) od našich hranic na průplavu Mohan-Dunaj metropole opět jako vymalovaná. Přijedete?

Přirozeným starobylým centrem Norimberka je Altstadt neboli Staré město plné malebných uliček mezi domy s červenými střechami, často typicky hrázděnými. Dodnes jsou tu k vidění mohutné středověké hradby, impozantní gotické kostely, nejedno náměstí zdobí krásné kašny. Asi nejkrásnější je chrám sv. Sebalda z 13. století se stříbrným sarkofágem tohoto světce a gigantickými varhany, čítajícími 6000 píšťal! Kostel sv. Lorence zase uchvátí obrovskými vitrážovými okny. Určitě navštivte středověký Albrecht Dürer Haus, dům, kde slavný malíř skutečně žil a tvořil. Je tu jeho muzeum a také velmi dobrá restaurace. I když se na ulici dají koupit skvělé klobásky.

Krásné sošky na kašně Schöner Brunnen mají vždy náležitou péči.

Vzpomeňte si na Karla

Nad městem se tyčí mohutný hrad Kaiserburg z románského období, rozšiřovaný Fridrichem I. Barbarossou a dalšími císaři Svaté říše římské. Víte, že se tu roku 1361 narodil Karlu IV. syn a pozdější král Václav IV.? Nádherná raně gotická Horní a Spodní kaple, věž Sinwellturm, ale také rozsáhlé podzemí s klenutými stropy, tajnými průchody, pivnicemi a kasematy určitě stojí za návštěvu. Byla už řeč o kašnách – nenechte si ujít Schöner Brunnen (Krásnou kašnu), nádhernou gotickou fontánu se čtyřiceti alegorickými soškami na náměstí Hauptmarkt, ani novodobý Ehekarussel čili Manželskou kašnu na Ludwigsplatzu s velice dynamickým sousoším šesti manželských emocí.

Nefalšovaný středověk v kostele sv. Lorence umocní vitrážová okna.

Nejsou tu jen památky

Norimberk ale nejsou jen památky, ale i četná muzea, třeba Muzeum hraček nebo pozoruhodné Muzeum Germánů. Vyhlášená je zdejší zoologická zahrada, nejnavštěvovanější v celém Německu, s vyhlášeným delfináriem s celoročním provozem. Děti i dospělí ocení velký zábavní park Playmobil na západním okraji města, kde nechybí ani hotel. Nelze ale nezmínit, že Norimberk je i velkým obchodním centrem. Mezi náměstími Hallplatz, Unschlittplatz a ulicí Spitalgasse jsou obchody se vším, co byste rádi našli pod stromečkem a na jihovýchodním okraji města (vede sem i metro, stanice Langwasser Mitte) najdete Franken-Center, největší nákupní centrum v celém Bavorsku!

Moderně vyhlíží Muzeum Germánů s exponáty až z římských dob.

Co si dát v Norimberku?

Bavorsko je „nejprožranější“ spolkovou zemí Německa. Zdejší kuchyně je výrazně masitá, takže za předkrm doporučíme huspeninu z vepřových nožiček s celerovou natí, cibulí a okurkami. Jako polévku např. eintopf s klobásou, tvořený svařenou cizrnou, pokrájenou klobásou, rajčaty, cibulí, paprikami, máslem a kmínem. V chladném počasí zahřeje kachna pečená na sádle, cibuli, pivu pórku a půlkilu žampionů, s pokrájenou opečenou houskou, zalitá ve finále osminkou litru jablečné šťávy. Podává se s kulatým bramborovým bavorským knedlíkem  a kysaným medovým zelím, vařeným medu a bílém víně v kombinaci s masovým či zeleninovým vývarem. Jako moučník vás dorazí bavorský trhanec  neboli kyprá buchta se skořicí, čokoládou a oříšky. Jako nápoj se hodí některé z bavorských „zimních“ či „vánočních“ piv, která jsou jantarová až tmavá a mají vyšší obsah alkoholu. Na závěr je vhodný bavorský likér Blutwurz neboli krvavý kořen, jemný a nahořklý, který povzbuzuje trávení.

Čtyřicet barevných sošek na Hauptmarktu chrání renesanční mříž.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden