Můj kousek štěstí

Nový rok v kondici

Nadýchejte se čerstvého VZDUCHU A pročistěte si hlavu

Vykročte do roku 2019 aktivně. Nejen podle rčení Jak na Nový rok, tak po celý rok, ale také pro své zdraví si dejte výšlap třeba na nejbližší rozhlednu nebo zasněžený kopec.

Sněžka

Nahlédněte k sousedům

Nejoblíbenější trasa vede ze Špindlerova Mlýna nebo obecně ze Slezského sedla. Směřujte na Malý Šišák nahoru kolem Špindlerovky. Pokud zde nebudete ubytovaní, můžete přijet ze Špindlerova Mlýna autobusem, autem mohou do II. zóny KRNAP pouze ubytovaní a lidé s povolením.

Jakmile projdete kolem Špindlerovky, dáte se po červené cestou česko-polského přátelství přes Polední kameny, odkud jsou překrásné výhledy do Polska a na zamrzlá ledovcová jezera.

Dále půjdete po červené na Sněžku. Až si užijete výhledy, dáte se dolů po modré přes Úpské rašeliniště na Luční boudu, kde si můžete dát něco dobrého. Podle sněhové situace se vrátíte buď po trase modré a žluté přes Údolí Bílého Labe a nebo méně známou, ale  zato překrásnou zimní cestou přes Stříbrný hřeben k Malému Šišáku.

Každý by měl samozřejmě myslet na dobrou výbavu, mít dostatečně teplé oblečení, svačinu a tekutiny a k pohorkám ideálně i návleky, aby mu nepadal sníh do bot.

Bouzov

Pohádkový

Patří mezi hrady, které v zimě nespí. Má velkou zásluhu na vysoké návštěvnosti Javoříčských jeskyní. Pohádkový hrad je od Javoříčka vzdálen pouhé čtyři kilometry a obě místa spojují turistické značky umožňující realizovat pěší okruh i v zimě.

Jak se tam dostanete? Na sjezdu v Litovli u Olomouce se vydat směrem na Konici a ve Slavětíně odbočit do Javoříčka nebo Bouzova. Autobusové linky do Javoříčka i Bouzova jezdí z Litovle nebo Mohelnice, více spojů (i o víkendech) jezdí z Mohelnice.

Nenechte si ujít  zejména vyhlídkové místo Zelená budka. Odtud jsou nádherné výhledy do krajiny od Olomouce přes Litovel až k Uničovu. Za dobrého počasí dohlédnete až na nejvyšší kopec Chřibů, na zámeckou věž v Tovačově, kostel v Dubu nad Moravou a od Velkého Kosíře výhledy pokračují za Litovlí přes Bouzov, Mírov až na Bradlo u Libiny.

Říp

Za praotcem Čechem

Kam si jít provětrat hlavu po silvestrovském veselí a zahájit symbolicky nový rok? Samozřejmě na Říp!  Najdete jej severozápadně od Prahy a nikdo by z jeho mírumilovného tvaru nehádal, že býval sopkou.

Co víc, až na místě zjistíte, že výstup na tenhle kopeček může být slušný sportovní výkon. Obzvlášť trasa od Ctiněvsi a Vražkova končí náročným výšlapem. Pravda, lid praotce Čecha mířil ze severu od dnešních Krabčic a na vrcholek došli mírnou cestou.

Pokud si zvolíte mírný výšlap ve stopách Čecha, můžete krpálem sejít dolů do Ctiněvsi. Tam kdesi v okolí obce byl slavný Slovan pohřbený. Na Říp se tedy můžete dostat po žluté z Vražkova, po červené z Cíněvsi nebo vyrazit od Krabčič, kde je cesta nejpohodlnější.

Šumava

Romantická krása

Jít pěšky se dá i ve sněhu a přitom nemusít ničit běžkařům jejich stopy. Taková oblíbená trasa pro pěší je například z Nové Pece směr Jelení Vrchy. Spolehlivě vás povede žlutá turistická značka, dojdete po ní až na křižovatku Rossbach u Schwarzenberského kanálu.

Od ní se dáte podél kanálu směrem na Jelení vrchy. Po třech kilometrech opustíte vodní koryto, stále vás ale povede pluhem prohrnutá Adolfova cesta kolem vrchu Mazník k silničce z Jeleních Vrchů. Zpět do Nové Pece to pak máte necelé 4 kilometry.

Takových míst je na Šumavě více. Stačí se zeptat na informačních střediscích. Nezapomeňte na něco k jídlu a pití. Po cestě není žádná možnost občerstvení.

Pulčínské skály

Kouzelné ledopády

Unikátní ledopády v Pulčínských skalách můžete vidět jen v zimě. Pulčínské skály jsou největším skalním městem moravských Karpat. V zimním období se v kaňonu Ancona tvoří několikametrové ledové rampouchy úžasné svým zbarvením.

To je způsobeno sněžnou řasou, která žije v ledu. Zbarvuje ledopády do různých odstínů žluté, oranžové a hnědé. K tomuto přírodnímu úkazu se dostanete z osady Pulčín, leží zhruba 20 km od Vsetína. Od turistického rozcestníku se vydáte trasou na Zděchov značenou žlutým a červeným trojúhelníkem.

Jdete 2 km, minete místní kapličku a poté narazíte na odbočku do lesa vedoucí k vodopádům. Od odbočky je trasa značena už speciálními značkami. Při pohybu zde dbejte na bezpečnost. Pohyb v hornatém zimním terénu vyžaduje hlavně pevné boty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden