Moje sladké tajemství

Nožky jako ze žurnálu

Letní počasí vybízí k výletu na koupaliště. Bohužel z těch veřejných si s sebou domů můžete odnést víc než jen opálení! Pozor na plísně, které si na nožky brousí zuby.

V íte, že v České republice trpí na mykózy nohou a nehtů na chodidlech kolem jedné čtvrtiny populace? Kožní mykóza je nepříjemné infekční onemocnění vyvolané dermatofyty, houbami.

V letním období je potřeba si dávat větší pozor na vznik či nákazu. Zapařené nohy v botách či veřejná koupaliště jsou pro vznik tím nejlepším prostředím.

Upraveným nohám pořiďte ještě žabky,  ať vyzrajete nad plísněmi.

Jak se nakazíte?

Nákaza se šíří lépe na zavlhlé a zapařené kůži. Častými místy, kde dojde k přenosu mykózy, jsou bazény a sauny. K nakažení dojde nejčastěji kontaktem se šupinkami kůže nemocného, a to buď přímo, nebo nepřímo (na koberci, na dlaždičkách, kde chodí lidé bosi…).

Jestli se plíseň na kůži daného člověka uchytí, nebo ne, záleží na aktuálním stavu imunity a pokožce. Vstup infekce do těla usnadňuje měkčí zvlhlá kůže, která vzniká například při návštěvě bazénů nebo saun či zapařením. Infekce také dobře vniká do těla v místě, kde je poraněná kůže.

Mezi příznaky patří:

✔ úporné svědění mezi prsty na nohou
✔ zarudnutí nebo odlupování kůže
✔ kůže je rozpraskaná a bolestivá
✔ tmavý okraj a tvorba puchýřků
✔ kůže vypadá jako rozmočená

Jak na prevenci?

V horkých dnech se snažte volit otevřené boty, jako jsou sandály nebo pantofle, aby mohla noha dýchat. Pokud můžete, boty si sundejte úplně. V kanceláři pod stolem to stejně nikdo neuvidí. Používejte kvalitní ponožky! V ideálním případě s bambusovým vláknem, nebo alespoň bavlněné.

Pokud se noha potí, je třeba ponožky několikrát za den měnit. Nohy si sprchujte vlažnou až studenou vodou každý den. A pokud patříte mezi milovníky bazénů, saun nebo jiných podobných zařízení, vždy s sebou přibalte žabky a ani ve sprchách je nesundávejte. Zkrátka nechoďte bosy tam, kde hrozí nákaza.

Babské rady proti plísním

Favoritem v boji proti mykóze je lázeň v octové vodě. Do litru vody dáte 1–2 polévkové lžíce octa a nohy do ní ponoříte na 10–15 minut. Hypermangan i ocet ničí kvasinky a plísně. Nohy pořádně vysušte.

Vyzkoušet také můžete:

✔ česnek rozetřete s trochou soli, zakapejte vodou a potírejte postižená místa
✔ pravidelná solná lázeň nohou
✔ potírání postižených míst česnekem se solí, který je smíchaný s troškou vody
✔ čerstvý rozmarýn vylouhovaný v horké vodě

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden