Moje sladké tajemství

Nutná edukace dětí v karanténě: Jak se k tomu postavit?

V současné době vlastně nikdo přesně nedokáže určit, jak dlouho budou děti doma ze školek a základních škol. Jak je ale vzdělávat? Které aktivity s nimi dělat, aby vše mělo edukativní smysl a rozvíjel mysl či motoriku?

Všichni dobře víme, že největší průšvih je, když se děti nudí. Máme pro vás několik tipů, jak děti zabavit na co nejdéle a ideálně s rekvizitami, které máme všichni doma. A protože e-shopy stále fungují, předpokládáme, že kartonových krabic bude v domácnostech dost.

Některé z níže uvedených aktivit se hodí i pro jiné věkové skupiny, nebojte se improvizovat a nuda si na vás nepřijde. Velkou pomocí mohou být hry, které na svých stránkách Aktivity s Kvídem zdarma nabízí značka Albi, ať už se jedná o omalovánky, chytré pexeso či hry spojené s vystřihováním.

Předškoláci
Máte doma autíčka a větší kartonové krabice? Krabice rozložte a nechte děti, aby karton pokreslily autodráhou. Těm mladším můžete obrysy dráhy nakreslit vy a děti budou samy vybarvovat. Nezapomeňte na silnice s křižovatkami a kruhovými objezdy, parkoviště, benzínky…

Čím víc prvků, tím déle si děti vyhrají. Dbejte na to, aby děti k malování používaly nezávadné kreativní potřeby. Doporučujeme třeba ty od značky Crayola, které jsou navíc 100% smývatelné a vypratelné. Z kartonových krabic si mohou děti vyrobit a pokreslit vlastní velké autíčko a zkoušet si v něm závody po bytě.

Děti se ale potřebují pořádně hýbat. Pokud máte venkovní prostor a křídy, není nic jednoduššího, než nakreslit na zem skákacího panáka. Pokud tuto možnost nemáte, můžete panáka vyrobit i v bytě pomocí papírové lepicí pásky nebo washi pásek.

Pro domácí “tělocvik” se skvěle hodí také švihadlo, házení kruhů na kolík (nebo na stojan na toaletní papír?) nebo kuželky z plastových lahví - ty můžete podle potřeby částečně naplnit pískem nebo rýží, tak aby nelítaly všude kolem, ale aby je balónek dokázal porazit.

Kvídův hrací a vzdělávací koutek je zde. Vyberte si zdarma některou z aktivit, stáhněte si podklady a zábava i objevy s Kvídem můžou začít.

Mladší školáci
Děti mají rády, když je zapojíte do domácích prací. Tedy jen do určitého věku, tak toho lze snadno využít. Když jsou teď školy zavřené, můžete s dětmi u vaření oběda zopakovat bod varu a změny skupenství vody nebo převody váhových jednotek.

Látku díky názorným příkladům daleko lépe pochopí a zapamatují si ji. A když u toho pochytí i nějaký ten recept, tím lépe. Nebo zkuste nechat naklíčit čočku, děti budou každý den sledovat, jak klíček roste a pak si můžou ozdobit chleba super zdravou dobrotou.

Všechny děti
Asi nejtěžší na karanténě je pro děti to, že se nemůžou potkávat se svými kamarády. Můžou jim ale namalovat veselé pohledy. Stačí rozstřihnout čtvrtku o velikosti A4 na čtyři díly a na každý díl namalovat obrázek pro jednoho kamaráda. Děti, které už umí psát, můžou napsat dopis. P

ak už jen strčit do obálky a až budete mít cestu na některou z povolených pochůzek, hoďte do schránky. Jen pohledy raději nevyrábějte, pokud má dítě rýmu nebo kašel, ať je nepošlete dál i s obrázkem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden