Moje sladké tajemství

Nyní je nejlepší doba pro sběr medvědího česneku

Až půjdete příště na procházku do přírody a ucítíte typickou česnekovou vůni, budete vědět, že jste na stopě medvědímu česneku. Zázračné bylince, která má v lidovém léčitelství bohatou tradici.

Medvědí česnek, který prý měli v oblibě již staří Slované, dnes plným právem zažívá hotovou renesanci. Znovu se navrací nejen do našich kuchyní, třeba v podobě chutného pesta, ale i do domácí přírodní léčby.

Není divu, vždyť obsahuje spoustu látek prospěšných pro lidské zdraví, jako jsou silice, vitamíny, zejména velké množství vitamínu C, minerální látky, aminokyseliny allicin a aliin, látky snižující hladinu cukru v krvi a  jód.

Nekupujte ho a hledejte v přírodě.

Pomáhá předcházet srdečním chorobám

Díky všem těmto látkám působí medvědí česnek antibakteriálně i antivirově, pomáhá předcházet srdečním chorobám a funguje i jako prevence proti rakovině. V domácí přírodní léčbě má proto skutečně široké využití.

Prospívá střevům, léčí infekční průjmy, snižuje krevní tlak, povzbuzuje činnost srdce, pomáhá při nadýmání, snižuje cholesterol a působí močopudně.

Zlepšuje krevní obraz

Je proto vhodným přírodním doplňkem při léčbě zánětlivého onemocnění slinivky, zlepšuje krevní obraz a spolehlivě ničí střevní parazity. Také napomáhá při plicních a průduškových zánětech, takže je vhodný i pro kuřáky, kteří se zatím nedokázali zbavit své závislosti.

Zkrátka, medvědí česnek je hotový poklad, takže pokud můžete, vydejte se pro něj do přírody. Teď, brzy zjara, je pro jeho sběr ta nejlepší doba.

Při sběru si počínejte opatrně

Najdete jej ve vlhkých lesích, častěji v nížinách než na horách. Poznáte jej podle listů, které se mohou podobat konvalince. Pokud je ale jemně rozemnete v dlani a ucítíte typickou česnekovou vůni, budete vědět, že máte tu správnou bylinku.

Při sběru listů česneku medvědího si musíte počínat opatrně, abyste nepoškodili jeho podzemní cibulky. A sbírat jen do doby, než česnek začne kvést, což bývá ke konci května.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden