Můj čas na kafíčko

O talentovaného Pavla Horňáka se přetahovali dva hudebníci!

S nápadem založit kapelu za ním přišel spolužák už v sedmé třídě!

Přišel ve správnou dobu a ujali se ho ti správní lidé. Pavel Horňák (53) patřil kdysi k objevům populární hudby a několik let se vezl na vlně popularity. Dnes už je dávno úplně jinde!

V osmdesátých letech se na české hudební scéně objevilo snad největší¨množství nových zpěváků a zpěvaček. Byly mezi nimi i vysloveně dětské hvězdy. Určitě si vzpomínáte na malou Darinku Rolincovou, dnes tedy Daru Rolins (48). A z kluků o přízeň holčičích srdcí soutěžili Josef Melen (47) a Pavel Horňák.

Jedno ze tří přání se mu splnilo

Nejen všechny Evičky tehdejší doby si určitě vzpomenou na hit Tričko, ve kterém Pavel vyjadřoval obdiv k dívce tohoto jména. Byla to asi jeho nejslavnější písnička. Zajímavé je, že v době, kdy vyšla Pavlovi první singlová deska, tedy v roce 1984, mu bylo už šestnáct let, což zase není vysloveně dětský věk.

Vždyť tolik bylo například účastnici prvního ročníku soutěže Česko hledá Superstar Šárce Vaňkové (33). Přesto máme Pavla Horňáka zafixovaného jako interpreta dětských písniček. Svůj podíl na tom samozřejmě měla jejich jednoduchost, ale hlavní důvod byl v typicky chlapeckém hlasu.

O hudební kariéře jako malý přitom nikdy neuvažoval. Narodil se sice v západočeském Sokolově, ale když mu byl rok, rodiče se přestěhovali se svým jediným dítětem do Prahy. Pokud se ho později ptali lidé na jeho vysněné budoucí povolání, uváděl tři možnosti: řidič autobusu, lékař nebo právník. Jedna z nich se mu nakonec i splnila!

Zažil pár let slávy, ta ale dodnes nostalgicky trvá.

Fotbal musel stranou!

Ke zpěvu měl blízko, ale hudbu bral jen jako koníčka. Na základní škole od třetí třídy až do osmé zpíval jako jediný kluk v dětském školním sboru. Jezdil s ním na různé soutěže a rád na ty chvíle vzpomínal jako na „fajn dobu“.

Nebylo divu, že ho v sedmé třídě oslovil jeden spolužák s tím, že založil kapelu a potřeboval by zpěváka. Skupina dostala název Faktor. Od té chvíle se datuje krátká, ale nezapomenutelná kariéra mladičkého interpreta.

Pavel už neměl tolik času na svoji další velkou zálibu: fotbal. Vrátil se k němu až po čase, už jako slavná osobnost, v legendárním klubu celebrit Amfora. Se skupinou Faktor vystupoval Pavel nejprve jen na různých školních akcích nebo besídkách.

Pak se přihlásili do soutěže Politická píseň a dostali se až do celostátního finále, které se konalo v Sokolově. Poprvé tu vystupovali před velkým publikem a objevili se dokonce v televizním přenosu. „Byli jsme mladí, bezproblémoví a tak jsme se líbili,“ konstatoval Pavel. A našlápnutá kariéra rychle pokračovala!

Petr Hannig v souboji o Pavla prohrál.

Kapela se rozdělila

Jeden úspěch vždy přivolá další. Díky účasti ve zmíněném finále byli Pavel a skupina Faktor pozvaní na velký koncert do Prahy. Právě tam si je „vyhlédl“ František Janeček (77). O talentované kluky měl ale zájem i další vlivný hudebník a manažer, Petr Hannig (75). To vyvolalo v kapele spory.

Jedna část chtěla spolupracovat právě s Hannigem, druhá s Janečkem – do té se řadil i Pavel. „Nakonec jsme se domluvili na kompromisu. Já s Janečkem natočím jeden singl a tím spolupráce skončí, a jako kapela budeme spolupracovat trvale s Petrem Hannigem,“ vysvětloval, jak to dopadlo.

„Den před natáčením mi ale kluci položili nůž na krk, že pokud singl s Janečkem natočím, tak jsem u nich skončil. Zdálo se mi vůči Janečkovi neseriózní, abych natáčení na poslední chvíli zrušil, a tak jsem se rozhodl pro jeho Kroky. "

Svoji krátkou, ale úspěšnou kariéru si Pavel užil a v různých sestavách zpíval s Kroky Františka Janečka až do jara 1991. Vystupoval dokonce i v Mongolsku – a zpíval tam, věřte nebo ne, mongolsky!

Zůstaly mu báječné vzpomínky. Pamětníkům zase dál zůstávají písničky, které kdysi Pavel Horňák nazpíval a které se pořád dají poslouchat!

Slavný manažer ho nechal vyniknout.

Od mikrofonu do soudní síně

Když se Pavel Horňák rozhodoval, co dál se životem, měl jasno. Před další kariérou zpěváka dostala přednost profese právníka. Nejprve získal na právnické fakultě titul magistra, později i titul doktora a stal se soudcem. V oboru se mu rozhodně daří a jeho schopnosti nadřízení i kolegové vždy oceňovali.

Ve stejném roce, kdy skončil se zpěvem, se také oženil s dlouholetou přítelkyní. Mají spolu dvě dcery. Někdejšímu idolu dospívajících dívek už táhne na padesátku a na těch pár let, co strávil v showbyznysu, se dívá už jen jako na zábavnou životní epizodu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden