Můj čas na kafíčko

Objevili vám myom? Nemusíte se hned bát!

Podobně trpí každá čtvrtá až pátá žena po čtyřicítce! Jde o nezhoubný nádor svaloviny stěny dělohy. Může růst buď jen ve stěně, případně z ní vyrůstá na povrch nebo naopak dovnitř, do děložní dutiny.

Myomy jsou hormonálně závislé a rostou, dokud jsou hormonálně činné vaše vaječníky, vyrábějící ženské pohlavní hormony. Jakmile se žena dostane do přechodu, myomy už nerostou.

Jak se projevují?

Příznakem je nejčastěji silná, prodloužená menstruace, nepravidelné krvácení i mimo váš cyklus, anebo krvácení při styku. Provázejí je bolesti v podbřišku nebo pocit napětí a plnosti. O problému ale nemusíte ani vědětNejčastěji tímto problémem trpí ženy mezi 25. a 50. rokem. Častěji mívají myomy ženy s nadváhou, s nadbytkem hormonů, které prodělaly zákrok na děloze – kyretáže, přerušení těhotenství a porody.

Kdy se můžete přestat bát

Po ukončení plodného období už myomy nevznikají, nerostou nebo se zmenšují a nepůsobí potíže. Tvorbě myomů nelze zabránit. Pravděpodobnost, že když vaše maminka měla myomy, budete je mít i vy, je sice vysoká, ale ne stoprocentní. To, že u vás nádor lékaři objeví, ale neznamená, že musíte automaticky na operaci. Lékaři se pokusí zmenšit myom tak, aby víc nerostl, případně aby se dal šetrně odoperovat. Komplikace nehrozí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden