Můj kousek štěstí

Objevte kouzlo Albánie

Najdete zde krásné pláže, jako stvořené k odpočinku, vyhřáté tyrkysové moře, ale také velkolepé hory a divokou panenskou přírodu, která je domovem majestátních orlů a vzácných pelikánů. Je to země vlídných obyvatel, krásných starobylých měst a památek.

Díky své minulosti začala tato země ukazovat svá tajemství a krásy teprve nedávno. Lze ji tedy zažít ještě nezkaženou turistickým ruchem. Velkým lákadlem Albánie je proto její divoká nedotčená příroda. Působivé hory s desítkami jezer, dravých řek a kaňonů střídá pás nížiny táhnoucí se až k pobřeží.A právě tady žijí ohrožené druhy zvířat, jako jsou pelikáni a orli skalní. Jaderské i Jónské moře je v Albánii velmi čisté a při troše štěstí v něm můžete pozorovat delfíny, rejnoky a mořské želvy.

Lepší než v Itálii?

Ideálním místem pro odpočinek jsou přírodní pláže Dračské riviéry nebo panenská příroda národního parku Divjakë-Karavasta.Tato země však dokáže nadchnout i svou historií, starobylými městy z dob Benátské republiky a velkým počtem hradů, pevností i zřícenin. Ráj dělají z Albánie také jeho vlídní a pohostinní obyvatelé. Pohostinnost je totiž pro Albánce jednou z hlavních lidských ctností.Ačkoliv Albánie stále patří mezi nejchudší země Evropy, má mnoho jedinečných předností. Je klidnou oázou odpočinku, která si je svých nedostatků plně vědoma a proto na nich pilně pracuje. Na pobřeží už vzkvétají letoviska, která začínají být nepříjemnou konkurencí Itálie.

Dračská riviéra

Dračská riviéra leží jižně od města Drač, bývalého hlavního města Albánie a dodnes nejvýznamnějšího přístavu země. Historické centrum města je z Dračské riviéry snadno dostupné veřejnou dopravou.Mezi turisty i Albánci se pláže Dračské riviéry těší velké oblibě, protože jsou dlouhé a nabízí ideální podmínky pro koupání a odpočinek. Pokud máte koupání dost, vydejte se do přírody. Národní park Divjakë-Karavasta se nachází 6 kilometrů od města Divjaka. Poskytuje útočiště mnoha ohroženým druhům zvířat. Součástí parku je laguna Karavasta, která je od Jaderského moře oddělena širokou písečnou pláží. Dovolená je zde opravdovým požehnáním pro všechny milovníky klidu, panenské přírody a nekonečných pláží.

Krásně i v říjnu

Koupat se zde dá i na podzim. Moře je zde příjemně vyhřáté. Říjnové teploty kolem 25 °C svádí jak k příjemným procházkám, tak i k odpočinku na pláži. Albánské pobřeží je rájem, kde se s chutí zaposloucháte do šumění mořských vln.Na co si ale musíte dát pozor, abyste se nedostali do nesnází? Až na vás bude místní obyvatel kývat hlavou a říkat „Jo“, znamená to albánsky „Ne“. Naopak pokud se na vás někdo usmívá a kroutí hlavou při slově „Po“, znamená to „Ano“.

Ochutnejte albánský koňak

Mezi nejznámější alkoholické nápoje patří albánský koňak. Z alkoholických nápojů je oblíbená ještě vinná pálenka raki a výtečné albánské víno merlot. Pokud budete chtít ochutnat místní pivo, zvolte značky Tirana nebo Korca. Pozor: pivo má v Albánii slabě nasládlou chuť. Z teplých nápojů mají Albánci rádi tureckou kávu připravovanou v džezvě. Káva je velmi silná a sladká. Dejte si k ní byrek, vynikající koláč s medem, plněný fíky. Dalšími typickými albánskými dezerty jsou baklava a kadaif (tenké nudle smotané do klubíčka, ohřívané na másle a polité sladkým sirupem).

Dovolenou letecky na 8 dní s ubytováním v tříhvězdičkovém hotelu s polopenzí získáte již od 9 190 Kč.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden