Moje sladké tajemství

Objevte kouzlo Františkových Lázní

Nejznámější atrakcí je socha malého Františka.

Vítejte u nového seriálu, ve kterém vám postupně představíme jednotlivá česká lázeňská města. Začínáme ve Františkových Lázních, které patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Jaká je vlastně jejich historie a co je možné si tu užít?

Františkovy Lázně patří mezi nejnavštěvovanější lázně u nás a jsou součástí slavného lázeňského trojúhelníku, který tvoří spolu s Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi.

A i když jsou z nich nejmenší, rozhodně si zaslouží naši pozornost, protože jde o jedno z nejlépe zachovalých lázeňských měst, jehož historie sahá až do 18. století, ale léčivé účinky zdejší vody znali obyvatelé už v 15. století.

V současnosti se zde využívá 23 minerálních pramenů. Zdejší rozsáhlé, vzájemně propojené parky a zahrady leží v relativně plochém terénu. Město se může pochlubit nejstaršími slatinnými lázněmi na světě, stalo se inspirací pro řadu hudebních a literárních děl světoznámých skladatelů a autorů.

Nudit se tu nebudete

Přestože Františkovy Lázně nejsou velké, nabízejí celou řadu krásných zákoutí a nespočet turistických cílů. Je jen na každém návštěvníkovi, zda dá přednost krásným kolonádám a pavilonům, upraveným parkům, nebo bude obdivovat nespočet soch a památníků.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci živé kultury, v sezoně lázně mohou nabídnout celou řadu akcí či divadelních představení. Asi nejznámější atrakcí je ve Františkových Lázních socha malého chlapečka – Františka, ke kterému se váže i zdejší pověst, podle které si na sochu mají sáhnout ženy, které zatím neúspěšně touží po založení rodiny.

Socha, nazývaná místními až do roku 1945 „Brunnenbuberl“, se do popředí zájmu dostala až v 50. letech, kdy jeden z fotografů místního podniku přiváděl ženy fotografované před „Frantíkem“ k úsměvu slovy: „Chcete chlapečka? Tak ho chytněte za levou nožičku!“

Lázně dělá kolonáda!

Jedním ze symbolů lázeňského města je kolonáda. Františkovy Lázně mají kolonády hned tři. Největší a nejstarší je tzv. Nová kolonáda s Plynovými lázněmi, která se nachází v lázeňském centru města.

Jak již název kolonády napovídá, nachází se zde vývěr plynového pramene. Kolonáda Solného a Lučního pramene je mladší a leží u parkové promenády Luisa.

V každém pavilonu vyvěrá jeden ze dvou pramenů. Nesou jména Solný a Luční pramen. Nejmladší je Kolonáda Nataliina pramene, která leží na jihovýchod od lázeňského centra.

Ráj pro aktivní návštěvníky

Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci aktivněji stráveného času. Františkovy Lázně totiž nabízejí celou řadu sportovního vyžití. Mezi ně patří například minigolf, tenis nebo velký aquapark.

Ve městě myslí i na návštěvníky s handicapem a pro ně je speciálně připravena bezbariérová trasa centrem. Samozřejmostí je nabídka zapůjčení jízdních kol nebo koloběžek pro výlety do okolí.

Ostatně možností se nabízí víc než dost. Mezi nejzajímavější patří přírodní rezervace SOOS, kde je možnost vidět gejzíry z horkých pramenů. Kousek je to i do historického Chebu nebo do Bečova nad Teplou, kde je k vidění světově proslulý relikviář sv. Maura.

Co se zde vlastně léčí?

Františkovy Lázně jsou místem, kde se pacienti zotavují z celé řady zdravotních problémů. Přesto jsou nejčastěji určeny ženám trpícím nejrůznějšími gynekologickými problémy, jako jsou záněty nebo poruchy funkce vaječníků.

Dále se specializují na léčbu problémů spojených s klimakteriem, rekonvalescenci po gynekologických operacích a velké úspěchy mají místní procedury v oblasti léčby neplodnosti.

Pomoc nejen pro ženy

To ale nejsou jediné neduhy, se kterými vám v tomto krásném městě pomohou. Dalším okruhem jsou onemocnění pohybového aparátu, například revmatismus či artróza.

Lázeňská léčba je pro vás též vhodná, trpíte-li oběhovými nemocemi, vysokým krevním tlakem či onemocněním končetinových cév. Léčba je prospěšná také pacientům po infarktu myokardu a také po operacích srdečních vad.

Další skupinou, které lázeňská léčba prospívá, jsou onkologičtí pacienti po ukončení onkologické léčby, kteří trpí jejími následky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden