Moje sladké tajemství

Objevte zázračné účinky slézu lesního

Sléz bychom měli konzumovat hlavně v čerstvém stavu, ovšem i sušený má prokazatelně léčivé účinky. Ten je navíc dnes zcela běžně k dostání v každé lékárně. Listy, květy i stonky slézu obsahují prospěšné slizovité látky a třísloviny.

Sliz se dokáže přilepit na sliznice v organismu a tím je nejen chrání před drážděním, ale také urychluje jejich následné hojení. Při angíně i zánětu zažívacího traktu Právě proto se čaj ze slézu osvědčil především při zánětech sliznice vnitřních orgánů, jako je žaludek, močový měchýř a celý zažívací trakt.

Sléz pomáhá také při nepříjemných zánětech dutiny ústní a žaludečních vředech. Dále se doporučuje i při zahlenění plic, kašli a silném chrapotu. Umí rovněž ulevit od zánětu mandlí a hrtanu. Slézový čaj se navíc užívá jako podpůrný lék při angíně a zánětu průdušek.

Abyste nepřišli o tolik prospěšné slizovité látky obsažené v rostlince, konzumujte především slézový nálev vyrobený za studena. Vhodný i k vnějšímu použití Tato hezká rostlinka také umí mírnit příznaky, které provázejí rozedmu plic. Pokud si chcete ulevit od dušnosti, která tuto nemoc provází, pijte denně nejméně 3 šálky slézového čaje a navíc si ještě na noc přikládejte na plíce a průdušky obklad ze zapařených a dobře ohřátých slézových listů a květů. Odvar ze slézu pomáhá i při kožních onemocněních, jako jsou mokvavé ekzémy, akné a růže. V tomto případě jím postižená místa několikrát denně pečlivě omývejte.

Protože dosud nejsou známé žádné vedlejší účinky této bylinky, můžete ji užívat dlouhodobě jako součást různých bylinkových čajových směsí.

Čaj na zánět žlučníku

Smíchejte po 1 díle sušeného květu slézu, natě bazalky a květu heřmánku.

Přidejte po 1 díle natě řebříčku, natě třezalky a květu měsíčku. Pak zalijte 2 lžíce této směsi 500 ml vroucí vody a nechte přikryté 15 minut louhovat. Přeceďte a pijete 2x až 3x denně půl hodiny před jídlem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden