Suroviny:
Na vývar:
- 600 g hovězího
- 1 cibule, petržel, mrkev
- ¼ celeru
- stonky kopru
- špetka bílého pepře
- sůl
Na omáčku:
- 80g másla a hladké mouky
- 200 ml hovězího vývaru
- 200 ml teplého mléka
- 200 ml zakysané smetany
- stonky kopru
- šťáva z citronu
- 1 lžička cukru
- lístky kopru z 1 svazku
Postup: Do hrnce s litrem vody vložíme maso, zeleninu, stonky kopru, bílý pepř a sůl a vaříme přibližně hodinu.
Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přiléváme vodu do hrnce. Měkké maso vyjmeme a uchováme horké. Vývar přecedíme. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání opražíme světlou jíšku.
Ve sklenici smícháme teplý vývar s mlékem a postupně přiléváme do jíšky. Vymícháme do husté kaše a znovu přilijeme vývar s mlékem, vymícháme a opakujeme, až dosáhnete konzistence jemmné omáčky. Osladíme cukrem a okyselíme citronovou šťávou, případně přisolíme – podle chuti.
To celé povaříme a přidáme kysanou smetanu s lístky kopru a necháme chvíli odstát. Maso nakrájíme na tenké, stejně silné plátky a podáváme s domácím knedlíkem nebo bramborem. Navrh ozdobíme snítkou čerstvého kopru.
.