Oblíbená omáčka: Koprová

Suroviny:

Na vývar:


  • 600 g hovězího

  • 1 cibule, petržel, mrkev

  • ¼ celeru

  • stonky kopru

  • špetka bílého pepře

  • sůl


Na omáčku:

  • 80g másla a hladké mouky

  • 200 ml hovězího vývaru

  • 200 ml teplého mléka

  • 200 ml zakysané smetany

  • stonky kopru

  • šťáva z citronu

  • 1 lžička cukru

  • lístky kopru z 1 svazku


Postup: Do hrnce s litrem vody vložíme maso, zeleninu, stonky kopru, bílý pepř a sůl a vaříme přibližně hodinu.

Maso musí být stále potopené, podle potřeby tedy přiléváme vodu do hrnce. Měkké maso vyjmeme a uchováme horké. Vývar přecedíme. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání opražíme světlou jíšku.

Ve sklenici smícháme teplý vývar s mlékem a postupně přiléváme do jíšky. Vymícháme do husté kaše a znovu přilijeme vývar s mlékem, vymícháme a opakujeme, až dosáhnete konzistence jemmné omáčky. Osladíme cukrem a okyselíme citronovou šťávou, případně přisolíme – podle chuti.

To celé povaříme a přidáme kysanou smetanu s lístky kopru a necháme chvíli odstát. Maso nakrájíme na tenké, stejně silné plátky a podáváme s domácím knedlíkem nebo bramborem. Navrh ozdobíme snítkou čerstvého kopru.

.

reklama
reklama

Komentáře