Oblíbená omáčka: Rajská

Suroviny:


  • 1 kg předního hovězího bez kosti

  • 1 mrkev

  • 3 cibule

  • 1 lžíce másla a olivového oleje

  • snítka tymiánu

  • 4 bobkové listy, kuličky pepře a nového koření

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 2 středně velké rajské protlaky

  • sůl, špetka skořice, citronová šťáva i kůra

  • houskový knedlík


Postup:

Maso svážeme kuchyňským provázkem do rovnoměrně vysokého a silného válečku, zalijeme litrem a půl vody, přidáme oloupanou mrkev, jednu oloupanou, přepůlenou cibuli a tymián a vaříme zhruba hodinu až hodinu a půl doměkka.

Maso vyndáme, a až zchladne, nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme a uchováme, zeleninu a tymián vyhodíme. Máslo a olej rozpustíme v hrnci a pak v něm osmahneme dvě cibule, pokrájené najemno. Přidáme bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahneme.

Přidáme mouku a opečeme do světlé jíšky, vsypeme cukr a po minutě vmícháme rajské protlaky. Prohřejeme a podle potřeby zředíme vývarem. Vyndáme koření a dochutíme solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou.

Podáváme s masem a knedlíky.

reklama
reklama