Můj čas na kafíčko

Obrácený švestkový koláč

Chutná skvěle i s jablky, meruňkami či broskvemi. Jako rychlejší variantu na jeho přípravu můžete použít i hotové listové těsto.

Ingredience na 1 kulatou formu:

Na těsto:

● 200 g hladké mouky
● 1 žloutek
● 100 g másla
● 70 g cukru
● 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Na dohotovení:

● miska švestek
● 1 lžička mleté skořice
● 5 lžic třtinového cukru
● 2 lžíce másla

Postup:

Do mísy nasypte mouku, smíchejte s cukrem, kůrou a přidejte máslo i žloutek. Vypracujte těsto a dejte ho do chladu. Vypeckujte švestky. V pánvi nechte rozpustit máslo. Přidejte švestky a opečte je. Vmíchejte cukr, skořici a švestky nechte zkaramelizovat. Formu na koláč vyložte pečicím papírem.

Pak na dno formy vyskládejte švestky řezem dolů. Přilejte karamel z pánve. Těsto vyválejte a položte na švestky. Okraje těsta zahněte dovnitř. Koláč pečte v troubě na 190 0C 20–25 min. Poté jej překryjte talířem a překlopte ho.

Příprava: 60 min
Cena za porci: 12 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden