Můj kousek štěstí

Obtížný hmyz? Ať se jde bodnout!

Na světlém oblečení spíše objevíte putující klíště, než se do vás zakousne.

Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu hmyzu. Což o to, ten je i užitečný, ale například takoví komáři, ovádi, muchničky, klíšťata, vosy, sršni či včely nám někdy dokážou pobyt venku pěkně znepříjemnit.

Lepší je prevence

Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se opakovaně repelentem a vezměte si dlouhé rukávy a nohavice.

Před vniknutím okřídleného vetřelce do domu dobře chrání okenní i dveřní sítě. To se týká i dalších druhů hmyzu. Nenechávejte nikde jen tak ležet jídlo, ovoce, sladkosti apod – je to silné lákadlo nejen pro vosy.

Bez repelentu do přírody raději ani nevycházejte, ušetříte si tak spoustu problémů.

Pokud už se ocitnete v těsnější blízkosti letícího sršně, čmeláka, včely či vosy, pohybujte se pomalu – mávání rukama a rychlejší pohyby vůbec by je mohly jen rozdráždit. Včela ani sršeň vás bezdůvodně nenapadnou, u vosy se na to ale spoléhat nedá.

Když už vás dostanou

Někdy se však ani při dodržení všech opatření poštípání či pobodání nevyhneme. Kromě nepříjemně svědících zarudlých ranek a opuchlin se u některých lidí může projevit i silná alergická reakce – to zejména po bodnutí vosou, včelou či sršněm. Proto je dobré mít doma nejen chladivou mast nebo gel na štípance, ale pokud víte, že jste alergičtí, i nějaký prostředek na zmírnění alergických příznaků, jako je třeba vyrážka, bolest apod.

Jablečný ocet dokáže zmírnit bolest a otok po bodnutí.

Lékaře je nutné vyhledat okamžitě, pokud dojde k bodnutí do krku nebo jazyka, případně silné reakci – potížím s dýcháním, silným otokům, pocitu nevolnosti, zrychlení srdečního tepu, závratím nebo mdlobám. To jsou už příznaky tzv. anafylaktického šoku, který je život ohrožující.

Zkuste osvědčené babské rady

Nemáte-li po ruce žádnou mastičku z lékárny, je ještě dost prostředků, které můžete použít a které vás zbaví svědění a zklidní otok. Postižené místo můžete chladit kostkou ledu, potřít ho jablečným octem, citronovou šťávou, tea tree nebo levandulovým esenciálním olejem či vnitřní stranou banánové slupky.

Pomáhá i přiložení plátku cibule nebo syrové brambory. Můžete také utrhnout pár lístků bazalky nebo petrželky, rozemnout je a štípance si jimi potřít.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden