Můj kousek štěstí

Obyčejné neobyčejné zelí

Do salátu, k vepřovému, nebo kysané? Každá volba je dobrá!

Hláška z filmu Slavnosti sněženek „Se šípkovou! Se zelím!“ je na podzim aktuální. Jak šípky, tak zelí posilují imunity. Tentokrát si dáme to zelí...

Pozitivní účinky zelí na zdraví jsou známé odedávna. Kysané zelí vozil na své výpravy už Kryštof Kolumbus, díky němu byli námořníci chráněni před kurdějemi. A soudek s kysaným zelím byl dříve snad v každé chalupě.

Nenápadná superpotravina

Zelí má v české kuchyni pevné místo a stále se těší velké oblibě. A to je dobře, protože má vysoký obsah vitaminů, minerálů, oxidantů, pozitivně působí na celý náš organismus a má jen málo kalorií.

Dá se konzumovat syrové ve formě různých salátů, vařené, jako příloha či součást různých pokrmů nebo fermentovat. Neocenitelné je hlavně v zimě, kdy je čerstvého ovoce a zeleniny málo. Klidně si ho můžete dát misku zelí denně.

Kysané zelí si nejen na podzim dopřejte co nejčastěji.

Skvělé pro tělo i mysl

Kromě posílení imunity vám pomůže se spoustou zdravotních obtíží. Například podporuje trávení a nastolí harmonii ve vašem střevním mikrobiomu. Pomůže vám, když trpíte vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním.

Ale to zdaleka ještě není všechno. Pobolívají vás klouby nebo chcete trochu zhubnout? Dejte si zelí! To vám také pročistí krev, posílí zuby, účinkuje blahodárně na kůži a oči.

A nejen na tělo působí příznivě, jeho pravidelná konzumace vám dokonce dodá i trochu toho optimismu. Ale ano! Ovlivňuje naši náladu a pomůže lépe snášet stres.

Recept

Připravte si kysané zelí doma. Hlávku zbavte košťálu a nakrouhejte do keramického soudku. Přidejte asi 20 g soli, kmín a upěchujte.

Slijte, zelí ale musí být ponořené. Soudek uzavřete tak, aby mohl při kvašení unikat plyn, a nechte kvasit při 12–15 °C 4–6 týdnů.

Dobré rady

• Zelné hlávky skladujte v lednici nebo na chladném, tmavém a suchém místě.
• Sterilované zelí prochází tepelnou úpravou, proto má prospěšných látek méně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden