Můj kousek štěstí

Obyčejný bolehlav, nebo migréna?

Zná to asi každý – když hlava začne bolet, nedokážeme se soustředit a hledáme úlevu v prášcích. Ne vždy však pomohou.

Lékaři zaznamenali za poslední dva roky o dost větší počet výskytů nejrůznějších typů bolestí hlavy. Zhoršení nastalo především u pacientů s migrénou.

Proč nás hlava stále víc bolí?

Důvodů je hned několik a vlastně skoro všechny nám přinesla pandemická situace. Zvýšený stres, více času stráveného u televizní obrazovky, nedostatek pohybu, změny denního režimu, nepříznivé podmínky při práci z domova, ale i vynechávání návštěv lékaře. To vše ovlivnilo především ty, kteří trpí na migrény, ale pocítili to i ostatní lidé.

Modré záření z obrazovek škodí očím i vaší hlavě.

Rozdíly mezi bolestmi

Aktuálně se lidé setkávají nejčastěji s tenzními bolestmi hlavy, migrénou nebo s těmi, které jsou spojené s prodělaným onemocněním covid-19. Tenzní bolesti hlavy se projevují tupým tlakem na obou stranách hlavy, mají spíše nižší intenzitu a často se naštěstí dají vyřešit volně prodejnými léky proti bolestem.

Zato u migrény jde o jednostrannou pulzující bolest středně silné až silné intenzity, kterou doprovázejí další příznaky, jako je citlivost na světlo, zvuky, nevolnost či zvracení. Oba tyto typy bolestí hlavy mohou být spuštěny vlivem okolí nebo změnou v denním režimu.

Bolest hlavy při onemocnění covid-19 může zpočátku vypadat jako nástup migrény: člověk obvykle cítí pulzující až svíravou bolest se střední až silnou intenzitou, která se při fyzické aktivitě zhoršuje stejně jako u migrény.

Doprovodnými příznaky jsou ale i ztráta čichu, chuti, slabost a bolest svalů a kloubů. Protože takové projevy mohou být často zaměnitelné za jiné nemoci, je potřeba svůj stav konzultovat s lékaři. Podle závažnosti stavu se o vás postará buď praktický lékař, neurolog, nebo specializované pracoviště.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden