Moje chvilka pohody

Ochrana proti sluníčku musí být komplexní

Naše kůže má paměť. Negativní účinky UV záření se načítají a následky bývají viditelné až za několik desítek let. Správná ochrana je proto více než na místě.

O škodlivosti UV záření se píše řadu let. Zvlášť nebezpečné je nadměrné slunění v dětském věku. Ale ani dospělí by neměli na přímém sluníčku pobývat déle než dvacet minut, pokud nejsou dostatečně chránění.

Hodina týdně je maximum

Čím déle na sluníčku setrváte, tím vyšší je riziko spálenin i rakoviny kůže. Ochrana proti sluníčku je tedy zásadní. „Jednak se tím snižuje jak riziko spálení a vzniku rakoviny kůže, tak i předčasného stárnutí pokožky.

Sluneční paprsky sice potřebujeme pro tvorbu vitaminu D, ale k tomu by nám měla stačit při vhodné stravě jedna hodina sluníčka týdně,“ tvrdí dermatoložka Markéta Majerová z Medicom Clinic.

Není to jen o krémech

Pokud za dostačující ochranu považujete natření se tělovým krémem s vysokým SPF faktorem, pak se mýlíte. „Ochrana proti UV záření by měla být komplexní. Oči je důležité chránit kvalitními slunečními brýlemi.

Ty by měly chránit nejen proti UV záření, ale i vysokoenergetickému viditelnému spektru,” vysvětluje lékařka Majerová. Sluneční brýle si proto nikdy nekupujte na tržnici nebo v drogerii. Kromě opalovacích přípravků se vyplatí pokožku chránit i textilií.

Její schopnost ochrany se hodnotí pomocí ochranného faktoru UPF, jehož hodnota je závislá na tloušťce a hustotě tkaniny. Přírodní materiály mají nižší ochranou schopnost a tmavší barvy absorbují více UV záření než světlé. Za nejvhodnější materiál je považován polyester.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden