Můj kousek štěstí

Očkujte míchanou

Posilovací dávka vám zajistí klidnější prožití podzimu

Podzim, pokud se povede, je krásný. Barevná krajina, více méně příjemná teplota, dozrávající ovoce… S podzimem ale sílí i viry.

Zvláště koronavirová epidemie, která se přes léto trochu zklidnila, začne podle odhadu odborníků na podzim opět ještě více vystrkovat růžky.

Braňte se

Nejlepší ochranou proti onemocnění Covid-19 stále zůstává očkování. Pokud tomu nebrání jiné důvody, je tedy zvláště pro seniory dobrým řešením. I při případném nakažení totiž zajistí mírnější průběh nemoci. Ti, kdo mají za sebou základní očkování, se nyní mohou nechat očkovat posilovací dávkou. Jakou očkovací látku však vybrat?

Na toto téma proběhla vědecká studie, která zkoumala bezpečnost a schopnost tvorby protilátek sedmi vakcín používaných na celém světě. U každého typu vakcíny zkoumala, jak se po ní zvýšila hladina protilátek, schopnost ničit virus i to, jak na ni lidský organismus reaguje.

S očkováním neotálejte, pak vás virus nezaskočí.

Kombinovat vakcíny se vyplatí

Výsledky jsou jednoznačné – nejlepší ochranu proti koronaviru zajistila kombinace v současné době dostupných vakcín, tedy použití posilující dávky jiné vakcíny, než jakou bylo provedeno základní očkování. U nás jsou pro posilující očkování k dispozici dvě, od společností Moderna a Pfizer.

Pokud tedy bylo základní očkování provedeno tou od americké firmy Moderna, posilovací dávka by měla být od Pfizeru, a naopak. Zájemci o očkování mohu zajít do některého z očkovacích míst, kterých je u nás téměř 400, nebo se domluvit se svým praktickým lékařem a mohou si sami zvolit, jakou vakcínou se nechají očkovat či přeočkovat.

Kdo nesmí váhat?

Otálet s posilovací dávkou by neměli zejména ti, kteří spadají do rizikových skupin, tedy například senioři, lidé s cukrovkou, vysokým tlakem, onkologickým onemocněním či s oslabenou imunitou.

Dobré rady

• Seznam očkovacích míst najdete na ockoreport.uzis.cz

• Očkování může také provést váš praktický lékař

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden