Můj čas na kafíčko

Oční vady vyššího věku

Oči jsou oknem do duše, ale někdy skrývají i vážnou nemoc.

Písmena v časopisu se slévají a při čtení máte ruku nataženou jako Saxana? Asi jde o vetchozrakost nebo začínající šedý zákal. Jak mu předejít a jak ho léčit?

Ke zkalení oční čočky a tím ke zhoršení kvality vidění  dochází ale nejen v souvislosti s věkem, příčinou může být cukrovka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření nebo úrazy oka.

Operace katarakty bývá nejčastějším zákrokem prováděným u lidí starších 65 let. Je hrazena ze zdravotního pojištění a ti, kteří operaci podstoupili, často litují, že se k ní neodhodlali dříve.

Začíná to nenápadně

Zdá se vám, že v časopisech a knížkách jsou ta písmenka čím dál menší? Pravděpodobně trpíte vetchozrakostí. Důležité je, abyste tento problém neřešili hotovými a unifikovanými brýlemi ze supermarketu, přestože vás k tomu ponoukají svojí cenou, ale abyste neodkládali prohlídku u očního lékaře.

A to nejen kvůli přesnému počtu dioptrií, ale i proto, že oční lékař umí odhalit i choroby, které zprvu vůbec nemusíte pozorovat. Například glaukom, jenž v prvním stadiu nebolí ani nezhoršuje vidění.

Kniha by měla být aspoň 30 cm od oka.

Pomůže lékařský zákrok

Vetchozrakost lze řešit bezbolestným zákrokem, kdy se odstraní lidská čočka, ponechá se pouzdro a do něj se vloží čočka umělá.

Ta může být buď trifokální, která umožňuje ostré vidění na dálku, střední vzdálenost i do blízka, anebo s prodlouženým ohniskem vzdálenosti, jež umožní kontinuální zaostřování do dálky a na střední vzdálenost. Tím se lze i ve vyšším věku zbavit brýlí, anebo alespoň výrazně omezit závislost na nich.

Suché oko

Syndrom suchého oka je typicky ženským očním onemocněním a souvisí s hormonálními změnami, k nimž dochází v období klimakteria. Způsobuje ho také nedostatečná tvorba slz. Slzy totiž obsahují vodnou, tukovou a hlenovou složku a tím obalují a chrání povrch oční rohovky.

U ní je třeba, aby byla stále smáčená a neosychala, protože pak na ní vznikají suché skvrnky, což dráždí nervová zakončení. Tím dochází k bolestivým pocitům řezání a pálení. Situaci může zhoršovat i klimatizace a větrné počasí. Také proto je dobré chránit si venku oči brýlemi.

Strašákem je šedý zákal

Po šedesátce se může objevit další nepříjemný zdravotní problém našeho zraku – šedý zákal. Mezi jeho příznaky patří citlivost na světlo, dvojité nebo rozmazané vidění a problémy s nočním viděním. Pokud na sobě pozorujete tyto příznaky, na nic nečekejte a navštivte svého očního lékaře.

Zanedbání nemoci totiž může vést ke slepotě. Šedému zákalu se ve vyšším věku naopak vyhnou všichni, kteří podstoupili operativní výměnu oční čočky, neboť umělá čočka se již zakalit nemůže.

Dobře zvolené brýle vám propůjčí styl.

Barvoslepostí trpí víc muži

K vyššímu riziku očních chorob může předurčovat i pohlaví. Například barvoslepost má mnohem vyšší výskyt u mužů, kdy asi 6–10 % z nich trpí barvoslepostí různého stupně.

Od absolutní barvosleposti až po mírnou formu, které si všimne až lékař, když provede test. Ten se dělá například během vyšetření, jež je nutné k získání řidičského průkazu. Podle lékařů je příčinou barvosleposti zejména vliv dědičnosti.

 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden