Můj čas na kafíčko
Odešel filmový velikán, charismatický Alain Delon už není mezi námi.
Odešla ikona světové kinematografie, sex symbol filmového plátna.
Odešel filmový velikán, charismatický Alain Delon už není mezi námi.

Ve věku 88 let zemřel legendární francouzský herec Alain Delon. Jeho úmrtí dnes prostřednictvím společného prohlášení oznámily agentuře AFP jeho tři děti. Delon, který v posledních letech bojoval se zdravotními problémy, odešel v kruhu rodiny ve svém domě v Douchy, přibližně 100 kilometrů jižně od Paříže.

 

Alain Delon, ikonická postava světové kinematografie, která se šest desetiletí objevovala na filmových plátnech a získala přízviska jako „žijící legenda“, „drsný krasavec“, či „mužský ideál“, již není mezi námi. Francouzský týdeník Le Point ho kdysi popsal jako „objekt fantazie“, zatímco švýcarský Le Matin vyzdvihl jeho „vzácné charisma a drzou krásu“. Spojením těchto kvalit s nesporným talentem a výjimečným hereckým instinktem vznikla legenda, která navždy zůstane v srdcích diváků i v dějinách filmu.

Tento slavný francouzský herec, vášnivý sběratel umění, podnikatel a v posledních letech i kontroverzní postava, zemřel. Jeho touha po eutanazii, kterou zmiňoval již před deseti lety, kdy tvrdil, že je to „nejlogičtější a nejpřirozenější věc“, se nakonec naplnila. Delon odmítal představu stáří plného zdravotních omezení, která považoval za nesnesitelná.

V roce 2020 prodělal cévní mozkovou příhodu s lehkým krvácením do mozku, což výrazně zhoršilo jeho zdravotní stav. V lednu 2024 se blízcí svěřili deníku Le Parisien, že herec již téměř ztratil schopnost mluvit a cítí se velmi unavený. V té době také probíhaly soudní spory mezi jeho potomky o to, kdo bude rozhodovat o jeho zdravotní péči.

Alain Delon, narozený v roce 1935 ve městě Sceaux poblíž Paříže, zažil rozvod svých rodičů Edith a Fabiena Delonových ve věku pouhých čtyř let. Jako mladík se vyučil řezníkem a pracoval v řeznickém obchodě svého nevlastního otce.

V sedmnácti letech se rozhodl vstoupit do námořnictva a odjel sloužit do tehdejší Indočíny, tehdejší francouzské kolonie v jihovýchodní Asii. Po návratu do civilu vystřídal několik zaměstnání, mimo jiné pracoval jako číšník a vrátný.

V tomto období se náhodou seznámil s populární herečkou Brigitte Auberovou. Tento vztah mu nepřinesl jen pozornost médií, ale také důležité kontakty v uměleckém světě. Koncem padesátých let se tak poprvé objevil před filmovou kamerou, jak uvádí francouzský server L’Ouest France.

V roce 1958, ještě jako začínající herec, se setkal s tehdejší filmovou hvězdou Romy Schneiderovou při natáčení filmu Kristýna režiséra Pierra Gasparda-Huita. Jejich románek, který trval pět let, fascinoval celou Evropu. Vztah, označovaný za spojení „nejkrásnějšího páru Evropy“, však nakonec ztroskotal kvůli Delonovým četným nevěrám.

V šedesátých letech minulého století se Delon rychle vyšvihl mezi mezinárodní filmové hvězdy. Server L’Ouest France podotýká, že i když nikdy neprošel formálním hereckým vzděláním, jeho andělská tvář, výrazné oči a přirozený herecký talent přitahovaly kamery jako magnet. Podle britské BBC byl Delon nejen „lamačem dívčích srdcí“ díky svému vzhledu, ale také ikonou filmových „drsňáků“.

Alain Delon zažíval vrchol své herecké kariéry mezi 60. a 80. lety, kdy spolupracoval s významnými režiséry z Francie i Itálie a získal řadu ocenění za své herecké výkony. Například v roce 1960 obdržel na filmovém festivalu v Benátkách zvláštní cenu poroty za roli ve slavném filmu Rocco a jeho bratři režiséra Luchina Viscontiho. O dva roky později získal další významné ocenění na festivalu v Cannes za film Zatmění režiséra Michelangela Antonioniho.

Delon se však nesoustředil jen na herectví. V roce 1973 se jeho duet „Paroles, paroles (Slova, slova)“ s egyptsko-francouzskou zpěvačkou Dalidou stal jednou z nejikoničtějších francouzských písní. V průběhu své kariéry několikrát obdržel francouzské filmové ocenění César a v roce 1991 byl povýšen do hodnosti rytíře francouzské Čestné legie. V 90. letech se však na filmovém plátně objevoval čím dál méně. V roce 2019 mu na filmovém festivalu v Cannes bylo uděleno ocenění za celoživotní dílo.

Pozdní roky jeho života byly poznamenány kontroverzemi spíše než filmovými rolemi. Často vzbuzoval negativní reakce svými politickými názory a výroky o ženách. V rozhovorech se sám označoval za „macho“ a přiznal, že některé ze svých partnerek uhodil, ačkoli zdůraznil, že více facek dostal, než dal. Proti adopci dětí stejnopohlavními páry se rovněž ostře vymezoval. Mezi jeho blízké přátele patřil i Jean-Marie Le Pen, zakladatel krajně pravicové Národní fronty, se kterým sloužil v Indočíně.

V posledních letech se Delon stáhl do ústraní. V roce 2023 francouzská média přinesla zprávy o jeho údajném vztahu s Hiromi Rollinovou, kterou Delonovy děti obvinily z toho, že ho omezovala v pohybu a snažila se ho izolovat od rodiny a přátel. Rollinová naopak tvrdila, že s Delonem žila v mileneckém vztahu po několik desetiletí a po svém vynuceném odchodu z jejich společného domova se jí podařilo získat zpět jen část svých věcí, jak uvedla agentura ČTK.

Alain Delon po sobě zanechal čtyři děti. Jeho syn Ari Boulogne, kterého měl s německou zpěvačkou Nico, zemřel v květnu 2023.

Související články
Celý život slýchá herec Vojtěch Vodochodský (30) ze seriálu Specialisté, že ani v nejmenším není podobný svému otci Ivanovi Vodochodskému (61) ze seriálu ZOO. Nebylo by tedy žádným překvapením, pokud by i jeho maminka čelila narážkám, zda byla svému muži vždycky stoprocentně věrná. Aby všem spekulacím a dohadům herec konečně učinil přítrž, dal svému tátovi k narozeninám testy DNA! Ty s definitivní […]
Seriál Zlatá labuť, v němž ztvárnila ředitelku obchodního domu, jí přinesl velkou popularitu. Neteř herce Lukáše Vaculíka (62), Šárka Krausová (37) si může tleskat. Alespoň co se pracovních úspěchů týče. Zato ty osobní poněkud pokulhávají. Před dvěma lety se k překvapení mnohých provdala za kolegu Ondřeje Krause (30), vztah s ním přitom dlouho tajila. Zdroj […]
Láska na první pohled to rozhodně nebyla, a ani u budoucího tchána nenašel Jakub Prachař (41) pochopení. Když si krásná herečka Sara Sandeva (27) ze seriálu Dvojka na zabití přivedla domů rozvedeného skoročtyřicátníka s dítětem na krku, její tatínek přísahal, že jestli jeho holčičce ublíží, prostřelí mu koleno! Ani Sandeva nevzpomíná na prvotní setkání Jakuba s její rodinou […]
Moje šťastná hvězda / 18.9.2024
Manžel herečky Evy Holubové (65) je odjakživa taková paní Columbová a do společnosti se ženou nechodí. Nedávno však přišla nečekaná změna. Vyšli si spolu! Má to být snad odpustek pro ni? V poslední době trápí herečku Evu Holubovou (65) ze seriálu Jedna rodina vážné zdravotní problémy, má aneuryzma, a čeká ji prý na podzim dokonce […]
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz