Moje šťastná hvězda

Odhalujeme přísně střežené soukromí Marka Ebena

Žije moderátor dvojí život?

Patří mezi naše nejúspěšnější moderátory. Svým milým humorem baví všechny, z jeho nelehkého osudu se ale derou slzy do očí. MAREK EBEN (58) patří mezi nejslušnější lidi, přesto jemu i jeho rodině život přichystal nelehkou zkoušku. Jak se s ní vyrovnává?

Pochází nejen z umělecké, ale hlavně z nábožensky založené rodiny. Tradiční rodinné hodnoty, jako je věrnost partnerovi, a pokud možno kupa dětí, mu jistě byly vštěpovány od dětství. A začátek jeho vztahu s MARKÉTOU FIŠEROVOU (56) k tomu směřoval.

Přišli o dítě

Zamilovali se do sebe během studií. Z okaté krásky a nesmělého introverta se stala nerozlučná dvojice. Když Marek jednou Markétě ukázal fotku z doby, kdy hrál otylého Válečka, tak prý prohlásila, že by si s ním nikdy nezačala.

Nemohla tušit, co ji potká, zato dnes ví, že může být ráda, že na takového chlapa narazila. Záhy spolu začali plánovat společnou budoucnost plnou dětí. Jenže člověk míní a život mění. První krutá rána přišla jako blesk z čistého nebe.

Mladí manželé právě čekali své první vytoužené dítě. Vymalovali dětský pokojíček a pořídili výbavičku včetně kočárku. Markéta ale začala v sedmém měsíci náhle krvácet. Byla ihned převezena do nemocnice, kde lékaři museli vyvolat předčasný porod, aby miminko zachránili.

Na svět přišla krásná holčička, kterou Marek s Markétou pojmenovali TEREZKA. I když děvčátko bojovalo o svůj křehký život, po pár dnech bohužel prohrálo. Podle lékařů neměla malá bojovnice moc šancí kvůli komplikacím, kterými matka trpěla před začátkem těhotenství.

Jak prozradila rodinná kamarádka, celou tragédii odstartovala prachobyčejná nemoc. „Markéta tehdy chytla strašnou chřipku, ale protože měla hodně práce, jednoduše ji přechodila. Jenže to u ní zapříčinilo zánět srdečního svalu a později i tuberkulózní nález na plicích.

Hned nato otěhotněla a nikdo nemohl vědět, jestli to na dítě nebude mít nějaký vliv,“ uvedla kamarádka. Tím ale rodinné tragédie neskončily.

Ceny TyTy 2013 - prenos

Pere se s osudem

Bylo 12. února 1986 a Markéta právě slavila své 26. narozeniny. Měla obrovskou radost z dárků, kterými ji milující manžel zahrnul. Později večer si pustili k dokreslení atmosféry televizi, když náhle začalo být něco strašně špatně. „Markétě se mlžilo před očima a rozbolela ji hlava tak, že křičela bolestí.

Vyděšený Marek na nic nečekal a rychle ji odvezl do nemocnice. Cestou upadla do bezvědomí, ze kterého se probrala až za sedm neděl,“ prozradila rodinná známá s tím, že se herečce ucpala v mozku céva a prodělala těžkou příhodu.

„Myslel jsem, že něco špatného snědla, a oni mi místo toho oznámili, že pravděpodobně nepřežije,“ vzpomíná na chvilky hrůzy a bezmoci Eben, kterému se tak změnil celý život. Jeho svědomí mu ale nedovolilo vše vzdát.

Ač to zní logicky, málokdo to dokáže. Eben o maželku láskyplně pečuje, i když ho to musí velmi vyčerpávat. Proč? V podstatě tak trochu žije dvojí život. Na jedné straně se živí prací, kterou zajišťuje oba dva. Zároveň chce být i s manželkou, která prý častěji než v Praze přebývá v novém domku u Karlových Varů.

My se nerozvádíme

Samozřejmě že každého napadlo, jestli takovou ránu manželství Ebenových vůbec překoná. Ne že by šli od sebe hned, ale právě v takových případech se manželé navzájem odcizí. Pokud jde o velmi nemocného člověka, zajistí mu ten druhý partner péči v ústavu a sám si žije svůj život. V jiných případech dojde i k rozvodu.

Něco takového moderátor ale kategoricky odmítl. „My Ebenovi se nerozvádíme. U nás v rodině to nikdo neudělal. Pro mě je Markéta ta jediná pravá, nikdy jsem o tom ani na chvíli nezapochyboval,“ vyznal se Marek, který ale přiznává, že to na začátku bylo těžké.

„Byli jsme mladí a nepřipravení. Bydleli jsme v paneláku, k němuž vedlo třiadvacet schodů, které jsme museli s vozíkem sedm let zdolávat, než jsme se odstěhovali do bezbariérového bytu,“ nechal se slyšet moderátor, jenž na těžké cestě, kterou jim osud přichystal, nikdy neškobrtl. Sám v žertu jednou pouze poznamenal, že doufá, že ho nechytne tzv. druhá míza jako jiné padesátníky.

Zde, v Karlových Varech, Markéta prý našla druhý domov.

Lepšího by nenašla

Eben naopak pověsil herectví na hřebík a začal se na plný úvazek věnovat moderování, které mu nejen umožňovalo lépe si zorganizovat čas, ale i více vynášelo. A Marek potřeboval peníze jako sůl, protože péče o handicapovanou manželku vyžadovala nemalé finance. Bylo potřeba najmout ošetřovatelku i zakoupit speciální kolečkové křeslo a celou řadu dalších pomůcek a medikamentů.

Nikdo mu nic nedaroval. „Je to nespravedlivé, přijdete o život, o práci, ale sociální systém vám v ničem nepomůže a tlačí vás na samotné dno,“ postěžoval si tehdy Eben, který i dnes vynakládá nemalé prostředky pro Markétino pohodlí. Pro svoji lásku udělá cokoli. Když proto Markéta vyjádřila přání, že by se ráda trvale přestěhovala do jejich domu nedaleko Karlových Varů, moderátor nebyl proti. Věděl,  že manželka bude v lůnu přírody šťastnější než v hluku velkoměsta. A nejen to. Pár dennodenně bojoval s nástrahami. „Když chcete přejít ulici, tak z jedné strany je bezbariérový vstup, to ano. Ale pozor, na druhé straně nemáte jak vyjet,“ snažil se pochopit tyto nelogické bezbariérové nástrahy Eben.

Je jasné, že manželce je v přírodě s pejskem lépe. Pro Ebena to ovšem znamená, že musí pendlovat mezi dvěma domovy. Místo toho, aby se po náročném dni uvelebil doma a odpočíval v nádherném bytě v Pařížské ulici, pak může často nasedat do auta a jet ještě do Karlových Varů za manželkou. Život mezi dvěma domovy může být vyčerpávající.

O Markétu se vzorně stará, vodí ji i do společnosti, kde se tak bývalá herečka může potkávat se svými kolegy.

Život podle plánu

Sám Eben přiznal, jak má vše nalajnované. „Nastavil jsem si systém. Tři nebo čtyři dny jsem v Praze a pracuji od rána do večera, abych na ty zbývající mohl odjet za Markétou a být s ní,“ říká moderátor. Jenže Eben není ovšem žádný jura. A přece jenom týdenní zdolávání desítek kilometrů ho může značně vyčerpávat.

Z čeho má obavy?

Markéta se po příhodě z toho nejhoršího naštěstí dostala, i když se změnila, a navíc zůstala ochrnutá v obličeji i na celém těle. Po všech peripetiích, které si prožila, je ale zázrak, že je v tak obdivuhodné kondici. Logicky se nabízí otázka, jestli se to ale s věkem nebude zhoršovat. Strašákem pro její blízké je prý ovšem něco jiného.

Markétina maminka prý v pouhých 50 letech zemřela na rakovinu a mělo to být v době, kdy se sama herečka potýkala s tím nejhorším. Nejen těžké zdravotní zkoušky, ale i hrozba, že by se u herečky mohla projevit i tato krutá nemoc, její okolí moc nepovzbuzují.

Přiznal obavy

Že Eben není z kamene, potvrzuje i jeho přiznání. To se vztahuje k soutěži StarDance, která se opět vysílá každý sobotní večer v České televizi. Před vysíláním si prý na pár minut dá šlofíka.

„Mám ve své šatně luxus jménem kanape,“ usmívá se moderátor. „Mezi šestou a sedmou večer před přenosem nastává taková hloupá doba, kdy člověk znervózní a neví, co by vlastně dělal. Všude pobíhají soutěžící v negližé a natáčkách a já jsem ze všeho toho hemžení na nervy, takže mě to nutí procházet scénář stále dokola až do zblbnutí.

Proto vždycky raději zalezu k sobě do šatny,“ přiznává Eben. Doufejme jen, že to není známka vleklé únavy, která by se negativně podepsala na zdraví našeho vyhlášeného a hojně obsazovaného moderátora.

S Terezou Kostkovou opět září ve StarDance.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden