Můj čas na kafíčko

Odešla legenda. Zemřela Hana Zagorová († 75)

Patřila k nejznámějším a nejoblíbenějším českým popovým zpěvačkám.

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová, interpretka mnoha nesmrtelných hitů a manželka operního pěvce Štefana Margity. Jedna z nejznámějších českých populárních zpěvaček nazpívala téměř 900 písní a získala devětkrát Zlatého slavíka, a to v letech 1977 až 1985.

Do prvního manželství vstoupila zpěvačka Hana Zagorová († 75) účelově. Když potom našla skutečného osudového muže svého života, všechno nabralo hodně rychlý spád! Jako malá onemocněla Hana Zagorová († 75) těžkou angínou. Ležela v posteli sama doma a náhle měla pocit, že je za ní v pokoji ještě někdo jiný. Pomyslela si tehdy, že si pro ni jde Smrt a bála se otočit. Možná to opravdu Smrt byla, protože se jí nablízku ocitla sympatická zpěvačka v životě ještě několikrát.

Toužila po jiné slávě

Jinak ale na své dětství vzpomínala Hana vždy jedině v dobrém. Vyrůstala v Petřkovicích, které jsou dnes součástí Ostravy. V jednom rozhovoru prohlásila, že by přála všem dětem takový život, jaký tehdy měla. „Vždycky, když vzpomínám na Petřkovice, tak mám pocit, že svítí sluníčko,“ uvedla.

Ráda se předváděla a to jí vedlo k životnímu plánu stát se herečkou. Nakročeno k tomu měla dobře. Už ve škole vyhrávala soutěže se svými básničkami a když hrála divadelní představení, publikum jí tleskalo. Tehdy netušila, že se potlesku v životě dočká ještě mnohokrát, nikoliv však za herecké výkony, ale za písničky.

Odmaturovala na jedenáctileté střední škole v Ostravě a nastoupila do Brna na JAMU. Tehdy jí bylo osmnáct let a už měla za sebou i první úspěchy jako zpěvačka. Díky spolužačkám, které ji tam přihlásily, se ocitla v soutěži Hledáme nové talenty a tam se dostala až do finále.

První vážná nemoc

Komplikace přišly při prvním natáčení v ostravském studiu i na JAMU. Hana měla sice velký talent, ovšem současně i vadu řeči. Dostala půl roku na nápravu. Chodila na logopedii a vadu odstranila. Zdálo se, že jejímu rozletu už nic nebrání. Jenže do cesty se Haně postavila další překážka, vážná nemoc.

Možná k tomu přispělo i vysoké životní tempo, kdy neustále putovala mezi školou v Brně a nahrávacím studiem v Ostravě. Dostavila se únava, nevolnosti a na rentgenu se ukázalo, že má tuberkulózu. Léčba byla dlouhá. Ovlivnilo to její další životní dráhu.

„Musela jsem přerušit školu. A tak jsem se začala víc věnovat zpěvu, zpívala jsem a zpívala, točila v ostravském rozhlase a najednou jsem byla pátá ve Zlatém slavíku. Za půl roku v podstatě od nuly, “popisovala svoji cestu od vysněné dráhy herečky k pěveckým úspěchům.

Do školy se  vrátila a zahrála si dokonce v televizní komedii Josefína, ale nemoci bohužel neřekly své poslední slovo. Ta, která přišla poté, byla mnohem vážnější.

Fámy nebyly pravdivé

Drsný šok přišel jednoho dne na toaletě, kde Hanka zjistila, že nevysvětlitelně krvácí. Byla z toho vyděšená. Po vyšetření se dozvěděla, že má poruchu krvetvorby. Ukázalo se, že nejspíš bude ve zbytku života odkázaná na transfúze. V té době ještě neexistoval bulvár a o celebritách se lidé dovídali jedině šeptandou, takže se rozšířila nepravdivá zpráva, že zpěvačka má leukémii.

To nebyla pravda, ale život se pro Hanu stal mnohem složitějším. Každých devět týdnů musela podstoupit transfúzi a přizpůsobit tomu pracovní plán. A ten měla opravdu nabitý.

Poté, co se pracovně dala dohromady s hudebníkem Karlem Vágnerem (79), dostala se na dlouhá léta na vrchol naší populární hudby. Prodávala miliony desek, její písničky neustále zněly z rádia, dostala i svůj vlastní televizní pořad.

Jednu věc ale ovlivnit bohužel nemohla: svoji touhu po mateřství. Poté, co lékaři zjistili onu vážnou nemoc, tak jí informovali, že těhotenství je skoro vyloučené. Později se dozvěděla, že by jí ho vlastně přímo zakázali, neboť bylo vysoké riziko, že miminko by přišlo na svět s nějakým handicapem.

Bolestné zklamání

Ani se vztahy to neměla Hana jednoduché. Do Prahy se z Moravy přestěhovala v roce 1969 kvůli příteli, se kterým tehdy chodila, ale žádné partnerství tehdy dlouho nevydrželo. Mohla za to velká pracovní vytíženost, kvůli které neměla Hana čas věnovat se pořádně nějakému vztahu. A ne každý muž také snese, že je jeho partnerka stále světu na očích a úspěšná.

Jediným řešením byla adopce. Právě kvůli němu vstoupila zpěvačka do prvního manželství s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem (74). To ale tehdy veřejnost nevěděla, oba partneři to odhalili až po letech. Vlastimil řekl: „Hanka toužila po dítěti a na to jsme tehdy museli být manželé.“ A Hana přiznala: „Harapese bych si nebrala, kdybych neusilovala o adopci.

Můj vztah s Vlastimilem Harapesem nebylo manželství.“ Měla už tehdy v dětském domově vybranou čtyřletou holčičku. Po půl roce se ale najednou objevila její babička, která o vnučku projevila zájem a tím bylo po adopci.

„Tehdy to bylo až na hranici citového vydírání a bylo to bolestné pro všechny strany. Hanku díky tomu touha po dítěti přešla.“ konstatoval Vlastimil Harapes.

Před rozvodem došlo k únosu!

V té době se ale zpěvačka současně zamilovala do operního pěvce Štefana Margity (64). Tentokrát to byla opravdová láska, která vyústila do druhého manželství, trvajícího dodnes. Díky šikovnému právníkovi následovala hned bezprostředně po rozvodu. Zpěvačka to dokonce stihla za 22 hodin. Nešlo o žádný předem připravený adrenalinový zážitek.

Jeden den bylo soudní stání, na další den byla vyjednaná svatba.  „Těsně před rozvodem mi nepřijel objednaný taxík, tak jsem chytila nějaký obsazený,“ líčila Hana. „Říkala jsem taxikáři a pasažérovi, že musíme jet rychle, protože jedu k rozvodu a musím to stihnout.“ Byl to v podstatě únos, ale asi každý taxikář i každý pasažér by se v takovém případě nechali unést dobrovolně.

Okamžitý zákaz

V té době měla za sebou Hana Zagorová mnohem dramatičtější události. Koncem osmdesátých let se totiž stala jedním z umělcům, kteří podepsali petici Několik vět.

Následoval okamžitý zákaz, jakoukoliv činnost jí tehdy znemožnili v podstatě z hodiny na hodinu. Pět hodin strávila u výslechu na Státní bezpečnosti, kde po zpěvačce chtěli, aby svůj podpis pod peticí odvolala.

Odmítla. Díky přátelům ale období zákazu vydržela, dokonce se tehdy dostala i do Itálie. Netušila ovšem, jestli ji pustí zpátky domů. Odbavení na hranici trvalo podezřele dlouho. Karel Vágner  ale Haně slíbil, že by ji do Československa každopádně nějak dostal.

Čtyřikrát vyprodaná Lucerna

Ve Štefanu Margitovi našla Hana ideálního partnera. Kvůli vztahu s ním se dokonce na chvíli vzdala i další kariéry, ale fanoušci nakonec zpěvačku přinutili, aby si znovu stoupla před mikrofon. Přál si to ostatně i Štefan, který viděl, jak se Haně coby ženě v domácnosti po zpívání stýská. Svůj čas ale pak už vždy rovnoměrně dělila mezi lásku a práci.

Přednost měl vždy Štefanův harmonogram, který byl daný dlouho dopředu. Hana  s ním jezdila po světových operních scénách. Kdykoliv se ale pak vrátila před publikum, sklízela velký úspěch jako před lety - věhlasnou Lucernu dokázala vyprodat čtyřikrát!

Duhová víla si přivedla jiné muže a její parťák to zabalil

Několik let byl partnerem na koncertech i v některých písničkách pro Hanu Zagorovou její kolega Petr Rezek (78). Písničky jako Duhová víla nebo Ta pusa je tvá byly velkými hity. Po pěti letech spolupráce ale nastal rozchod.

Hana si vymyslela dva zpěváky, kteří by zpívali sbory a trochu tančili a Petr měl pocit, že by tam bylo už příliš mnoho mužů. Těmi dvěma zpěváky se stali Stanislav Hložek (66) a Petr Kotvald (61) a nezůstalo jen u sborů. Sami se stali velkými hvězdami 80. let!

10 milionů prodaných alb

Dostala dokonce i platinovou desku za více než deset milionů prodaných hudebních nosičů. Vyhrála devětkrát sošku Zlatého slavíka a lidé jí milovali pořád, stále byla aktívní, psala nové písně a koncertovala ve vyprodaných sálech.  Dostala dokonce i platinovou desku za více než deset milionů prodaných hudebních nosičů.  V roce 2014 byla uvedena do síně slávy hudebních cen Anděl.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden